Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få toppolitiker på antiterrormöte i Madrid

Ett år efter de förödande tågbomberna i Spanien möts världens experter på terrorbekämpning i Madrid.
Ett tiotal svenskar kommer, bland dem vice statsminister Bosse Ringholm.
Amerikaner och ryssar lyser med sin frånvaro.

Annons
Förutom Ringholm finns bland andra förre statsministern och Kosovo-sändebudet Carl Bildt, folkrättsexperten Hans Corell och förre Irakinspektören Rolf Ekéus i den svenska delegationen.
Att regeringen skickar en vice statsminister är en uppgradering jämfört med sorgehögtiden efter terrordåden förra året: då skickades biträdande finansminister Gunnar Lund. Den gången var de flesta andra länder representerade på betydligt högre nivå. Bland andra var president Jacques Chirac och USA:s dåvarande utrikesminister Colin Powell där.

Besvikelse
I år är deltagarlistan kanske en besvikelse för Club de Madrid, den fristående organisation som ordnar mötet. Det har kallats Internationellt toppmöte om demokrati, terrorism och säkerhet. Men på deltagarlistan finns inte många toppolitiker.
Högst på ranglistan står FN-chefen Kofi Annan, som håller avslutningstalet inför årsdagen den 11 mars.
Både president George W Bush och president Vladimir Putin är inbjudna. Kanske kommer de i så fall blir de överraskningsgäster, möjligen av säkerhetsskäl.
Tyskland sänder sin utrikesminister Joschka Fischer.
Mötet finansieras av spanska staten men också av Norge, vars statsminister Kjell-Magne Bondevik kommer.
Förutom eventuella presidentöverraskningar lyser högt uppsatta ryssar och amerikaner med sin frånvaro. Howard Dean, nyvald ledare för USA:s demokratiska parti, kommer dock, och expresident Bill Clinton, som är hedersordförande för Madridklubben.

Populärare kung
Klubbens medlemmar är före detta stats- och regeringschefer som med råd och kunskap vill bidra till länders demokratiska utveckling.
Ett tecken på den betydelse Spanien fäster vid mötet är att kung Juan Carlos I står som dess beskyddare och kronprins Felipe inviger det. Kungens popularitet har ökat påtagligt efter terrordådet. Han har spelat en roll som liknar den svenske kungens efter tsunamin, genom att i psykologiskt viktiga ögonblick framträda med tal som uttrycker engagemang för undersåtarnas öde.
På tisdag sätter sig de 200 experterna i arbetsgrupper för att dryfta terrorns orsaker och metoder att motverka den. Premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero som vann valet tre dagar efter terrordådet deltar en dag i en av arbetsgrupperna. Mötet avslutas med en högtid torsdagen den 11 mars, till minne av de 191 dödsoffren för de tio bomberna som exploderade på fyra pendeltåg i Madridområdet exakt ett år tidigare.

Mer läsning

Annons