Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelskådning med modell Öland på Åstön

Fågelskådare hoppas på pengar från länsstyrelsen för att kunna bygga ett vindskydd på Åstön.

Annons
Det ska bli ett vindskydd enligt modell från Ölands södra udde som ska uppföras vid Skeppshamn där det också ska finnas information om fågellivet i området, berättar Stefan Grundström, kommunekolog i Timrå som skickat in ansökan.
I projektet ska dom fyra föreningarna Timrå naturskyddsförening, Åstö fiskarmuseinämnd, Skeppshamns kapellag och Medelpads ornitologiska som är verksamma i området samarbeta med kommunen kring några konkreta naturvårdsinsatser.
Projektet syftar till att utveckla tillgängligheten till naturen inom Åstöns naturreservat sant att förbättra situationen för rovfåglar i området. Åstöns naturreservat bildades 2000 av Timrå kommun och har många besökare.
Timrå kommun ansöker om 122 000 kronor för "Naturvård på Åstön" som satsningen är döpt till. Konkurrensen om de tre miljoner som finns på länsstyrelsen är hård. Hittills har det kommit in ansökningar som totalt omfattar nio miljoner kronor.
Om det blir ett ja från länsstyrelsen är tanken att två guidningar för allmänheten ska genomföras under projekttiden. Dessutom ska fyra rovfågelbon byggas på lämpliga platser inom naturreservatet för att underlätta för rovfågelhäckningar.
Vi ska också utreda förutsättningarna för att bygga på informationen i vindskyddet med ytterligare informationsinsatser i närheten av Skeppshamn för att på sikt göra en lättillgänglig naturstig.
Själva vindskyddet ska placeras ovanför kapellet på Gammahöjden.
Helst skulle vi ha velat haft det ute på Åstholmen. Men vi har inte lyckats få något klartecken från militären och nu går det inte att vänta längre.
Stefan Grundström tror att den nuvarande platsen blir bra för alla som vill studera flyttfåglar under våren och hösten.

Mer läsning

Annons