Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta: Fildelning

Judiska bosättare trappar upp sina protester mot den israeliska regeringens beslut att evakuera dem från Gazaremsan.

En enig högsta domstol i USA utdelade på måndagen ett hårt slag mot piratkopiering på internet. I en dom som kan påverka spridningen av datafiler i hela världen fastslår HD att fildelarföretag kan hållas ansvariga när användarna kopierar skyddat material.

Annons
På måndagen upprättades en ny utpost i Gaza och under kvällen anslöt sig tusentals bilister till de protesterande. Vid Israels större landsvägar vandrade orangeklädda demonstranter runt under slagordet "Judar utvisar inte judar". Stora skyltar uppmanade bilisterna att "Stanna ett ögonblick, tänk om" det vill säga på regeringens plan att evakuera över 8 000 bosättare från Gazaremsan.
Det kaos i rusningstrafiken som befarades uteblev dock.
 Det står många bilar och fotgängare intill vägarna, men ingenting har blockerats. Vi har ingen anledning att agera, sade Jerusalems polischef Ilan Franco.
Dessförinnan hade bosättare och andra motståndare till evakueringen satt upp tält och provisoriska skjul invid ruinerna av de byggnader som israeliska armén rev i söndags på stranden nära bosättningen Gush Katif.
Ett 20-tal personer skadades i våldsamheterna i söndags, när bosättare och tillresta nationalister försökte hindra soldaterna från att riva byggnader som skulle kunna användas som barrikader i kampen mot den planerade evakueringen i augusti.
Armén lyckades inte förstöra alla de byggnader man planerat att ta ner. Bosättarnas nya utpost har fått namnet Tal Yam.
 Vi har bevisat att armén inte kan sparka ut judiska bosättare från deras land. Regeringen har gjort ett taktiskt misstag. Den inledde kampen 50 dagar för tidigt. Vi ska nöta ner den, sade aktivisternas ledare Aryeh Yitzhaki på måndagen till journalister.
Men vice premiärministern Shimon Peres sade emot. Bosättarna har "ingen framtid i Gaza. Det som händer nu är övergående och de ska ut ur Gaza i enlighet med parlamentets och regeringens beslut", sade han till Reuters.
 Vi vet att vi kommer att få en del problem på vår väg att uppnå uttåget, men det kommer inte att stoppas och inte ändras.
Nu i sommar ska Israel evakuera samtliga 21 bosättningar i den ockuperade Gazaremsan, samt fyra små på norra Västbanken.Premiärminister Ariel Sharons motiv för reträtten är den höga kostnaden i pengar och människoliv för att försvara de 8 000 Gazabosättarna som omges av över en miljon palestinier.Det är första gången Israel lämnar ockuperad palestinsk mark. Efter fredsavtalet med Egypten 1979 lämnade Israel den egyptiska Sinaihalvön, som intogs under sexdagarskriget 1967.Utmarschen från Gaza har väckt en storm av protester från den politiska högern i Israel, som anser att evakueringen är en "belöning för terrorism".Palestinierna välkomnar reträtten, men fördömer samtidigt Sharons uttalade avsikt att stärka sitt grepp om andra ockuperade markområden i Jerusalem och på Västbanken.
(TT)
HD körde därmed över ett utlåtande i en lägre appellationsdomstol, som gick ut på att de som står bakom fildelningsnätverk och -program inte kan rå över om det är tillåtna eller skyddade filer som sprids.
Appellationsdomstolen citerade de kopieringsgladas paradnummer, Betamax-fallet från 1984. Då beslöt HD att Sonys videosystem Betamax i sig var lagligt även om det också kunde användas för olagliga ändamål, alltså piratkopiering.
Men nu, när Betamax sedan länge är historia, är spridningen av musik, filmer och mjukvara så oerhört mycket effektivare. Och den niohövdade HD i Washington har uppenbarligen noterat att fildelarsajterna på internet öppet hånar underhållningsindustrin, och i många fall till övervägande del används för att sprida copyrightskyddad musik, filmer, dataspel och annan mjukvara.
Måndagens HD-dom säger inte att fildelningssajterna och -företagen per automatik är skyldiga till användarnas överträdelser, men att de kan hållas ansvariga om de någorlunda tydligt uppmanar till eller underlättar olaglig kopiering.
Domaren David Souter skriver i domen: "Vi fastslår att den som distribuerar en apparat med avsikten att främja dess användning för att bryta copyright, något som framgår av att det uttrycks explicit eller via andra bekräftande åtgärder för att främja brott, är ansvarig för de brottsliga handlingar av tredje part som blir resultatet".
Fildelning betyder att dela med sig av datafiler, exempelvis musik i mp3-format eller filmfiler, till andra via internet.Ursprungligen skickades filerna via centrala nav, sajter som Napster. Men sedan Napster stängdes ner av amerikanska domstolar 2001 skickas nu filerna direkt från användare till användare. Fram till måndagens HD-dom har det alltså inte funnits någon central serverinnehavare att ställa till svars om det utbytta materialet är olagligt.För att delta i fildelningen behövs speciella program, till exempel Bittorrent eller Morpheus. Med ett sådant program ser man vilka filer som andra användare har, och de data som tankas ner till den egna datorn görs samtidigt tillgängliga för andra inom nätverket att ladda hem.Världens lagstiftare skyndar för att hänga med utvecklingen på nätet. Från den 1 juli blir det i Sverige helt olagligt såväl att ladda ned som att tillhandahålla upphovsrättsskyddat material för nedladdning.
(TT)

Mer läsning

Annons