Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta: Folkpartiets utvisningsförslag

En ny typ av medicin som minskar kroppens produktion av det kvinnliga könshormonet östrogen fungerar bättre än den traditionella behandlingen för många kvinnor med bröstcancer.

Folkpartiets utspel om att utlänningar som begår grova eller upprepade brott ska utvisas från Sverige väcker starka reaktioner.
Kritiken är hård både inom och utom partiet. Fp anklagas för att gå de främlingsfientligas ärenden.

Annons
Men det finns vissa frågetecken kring preparatens biverkningar på lång sikt.
 Den urkalkning av skelettet som man har sett är ju till exempel en oroande biverkan och någonting som man behöver följa upp, säger hälsoekonom Helene Törnqvist vid Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).
Myndigheten genomför regelbundet vetenskapliga granskningar av sjukvårdens behandlingsmetoder. På onsdagen presenterades en rapport som slår fast att så kallade aromatashämmare i många fall är effektivare än den klassiska behandlingen med tamoxifen för många kvinnor med bröstcancer.
Slutsatsen gäller för läkemedelsbehandling av så kallad hormonkänslig cancer i två former hos kvinnor som passerat klimakteriet. För kvinnor med avancerad, svår, bröstcancer fördröjer medicinerna sjukdomsförloppet med flera månader jämfört med dagens standardbehandling. För kvinnor som har lokala och tidigt upptäckta tumörer minskar de risken för återfall från 20,9 procent till 18,4 procent efter fem års behandling, enligt SBU:s granskning.
Det är för den senare gruppen, för de kvinnor som får läkemedelsbehandling för säkerhets skull, som biverkningarna är mest intressanta. På kort sikt förekommer värmevallningar, illamående och torra slemhinnor i underlivet, men på längre sikt ökar risken för frakturer i och med att medicinerna leder till svagare skelett.
För kvinnor med avancerad bröstcancer är biverkningarna inte lika aktuella.
 Tyvärr är det så, när man har en avancerad bröstcancer, att det är palliativ (lindrande) behandling det handlar om. Det är sällsynt att man överlever någon längre tid när man väl har fått en avancerad bröstcancer. Där handlar det om att skjuta upp tiden innan sjukdomen tar fart och man försämras, säger Helene Törnqvist.
I Sverige säljs aromatashämmare under namnen Femar, Aromasin och Arimidex.
Varje år upptäcks ungefär 6 500 nya fall av bröstcancer i Sverige. Det är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Märkligt nog drabbas även män av bröstcancer men det är mycket ovanligt (39 fall 1999).Tidiga stadier av sjukdomen brukar opereras. När det är lämpligt lägger läkaren även till annan behandling, exempelvis läkemedel som sänker kroppens nivåer av östrogen. Sådan behandling kan leda till att vissa typer av tumörer de hormonkänsliga tumörerna som drabbar sju av tio kvinnor med bröstcancer minskar i storlek eller slutar att växa under en period.Hittills har läkemedel med tamoxifen använts i första hand. En ny granskning visar att nya så kallade aromatashämmare är mer effektiva vid exempelvis avancerad, spridd cancer.
Källa: SBU och Socialstyrelsen
(TT)
 Det är en sorglig utveckling som folkpartiet genomgått under de senaste åren, där extrema förslag överskuggar en god politik, säger riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp).
Även ungdomsförbundet sågar förslaget:
"Det är felaktigt", skriver förbundets ordförande Fredrik Malm i ett pressmeddelande och reagerar mot en debatt som kantas av uttryck som "släng ut" och "kasta ut".
Även andra folkpartister är skeptiska, framför allt till den automatik som finns och håller fast vid en individuell prövning.
Folkpartiets integrationsgrupp presenterade och försvarade förslagen i partiets nya integrationsprogram som ska antas av partiets landsmöte i augusti vid en pressträff på onsdagen.
 Toleransen har gränser. Vi vill bekämpa missbruk av gästfriheten, sade riksdagsledamoten Nyamko Sabuni.
 De som blir gladast över detta är invandrare och flyktingar. Vi vill skydda majoriteten som sköter sig. Blundar vi för problemen så hjälper vi de främlingsfientliga, säger gruppens ordförande Mauricio Rojas
Justitieminister Thomas Bodström tycker att fp:s förslag är märkligt.
 Folkpartiet försöker flirta med de främlingsfientliga och sno moderatröster men här högg de i sten, säger han.
Vänsterpartiet och miljöpartiet är ännu hårdare i sin kritik. Mp:s språkrör Peter Eriksson tycker att fp är inne i en moralisk nedförsbacke medan v-ledaren Lars Ohly drar paralleller till främlingsfientliga danskt folkeparti.
Folkpartiets förslag om automatisk utvisning för vissa brottslingar ställs i ett integrationsprogram inför partiets landsmöte i sommar.
Den som inte är svensk medborgare och begår allvarliga eller upprepade brott har förbrukat sin rätt att vistas i Sverige. Döms denne till fängelse i över två år ska brottslingen också automatiskt dömas till utvisning eller avvisning. Detsamma ska gälla för den som döms till fängelse för tre brott. Hänsyn ska tas till internationella konventioner och allmänna humanitära principer vad gäller verkställigheten av besluten.Den som dömts till utvisning eller avvisning ska samtidigt få ett återreseförbud på minst tio år, enligt fp. Vissa brott som hedersmord, våld mot kvinnor och medverkan till könsstympning ska alltid leda till permanent återreseförbud.
(TT)

Mer läsning

Annons