Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta: Irans kärntekniska program

Ett utslag i Europadomstolen för mänskliga rättigheter kan ge Turkiet problem inför förhandlingarna med EU om medlemskap.
Domstolen anser att den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan inte fick en rättvis rättegång.
Iran och EU var på torsdagen låsta i förhandlingar sedan Iran hotat med att återuppta delar av sitt kärnenergiprogram.

Annons
Torsdagens utslag i domstolen i Strasbourg går i samma riktning som en dom 2003 om Öcalan. Domen, som formellt måste godkännas av Europarådet, sätter press på Turkiet att ge Öcalan en ny rättegång.
Ledaren för det numera förbjudna PKK dömdes 1999 till döden av en säkerhetsdomstol för förräderi och försök att splittra landet i ett väpnat uppror som beräknas ha kostat minst 30 000 människoliv. Domen ändrades sedan till livstids fängelse.
Enligt en av Öcalans advokater, britten Marc Müller, har domstolen fastlagt något av det mest grundläggande i frågan om mänskliga rättigheter: rätten att prövas inför en oberoende domstol.
 Om Turkiet ska vara med i EU måste Turkiet respektera domen och ge alla människor samma rättigheter och möjligheter, sade Müller på en presskonferens i Strasbourg efter utslaget. Det enda möjliga är en ny rättegång för Öcalan, tillade han.
EU har lovat att Turkiet i höst, den 3 oktober, ska få börja förhandla om medlemskap i unionen. Ett av kraven på Turkiet är att de mänskliga rättigheterna och minoriteternas ställning, exempelvis kurdernas, måste stärkas och rättssystemet reformeras.
I turkisk tv sade justitieministern Cemil Cicek att Turkiet ska göra vad som måste göras, men det är otänkbart att släppa Öcalan.
Regeringen befarar att domen och en ny rättegång kan återväcka nationalism och ny kritik om att regeringen är alltför vek i sina kontakter med EU.
En talesman för EU-kommissionen sade att EU noga följer hur Turkiet hanterar utslag om rättigheter och vilka förändringar som genomförs.
 Som medlem av Europarådet är Turkiet också bundet att följa domstolen.
Abdullah Öcalan grundade den marxistleninistiska rörelsen PKK, Kurdistans arbetarparti, 1978. Under PKK:s väpnade kamp mot Ankara-regeringen mellan 1984 och 1999 dödades omkring 37 000 människor.När Öcalan greps i Kenya 1999 proklamerade PKK ensidig vapenvila.Öcalan dömdes till döden för förräderi, men straffet omvandlades senare till livstids fängelse.I april 2002 upplöstes PKK och två namnbyten följde.I juni 2004 avblåstes den ensidiga vapenvilan och stridigheter blossade upp igen men i betydligt mindre skala än tidigare.Sedan den 4 april i år Öcalans födelsedag heter rörelsen åter PKK. (TT)
I ett brev till Teheran varnar Storbritannien, Frankrike och Tyskland Iran för att bryta ett avtal från 2004 enligt vilket Iran avbröt den känsliga urananrikningen.
"Konsekvenserna kan bara bli negativa för Iran", heter det enligt Reuters. De tre länderna antyder därigenom att de kommer att stödja USA:s krav på att föra frågan till FN där ett beslut om sanktioner mot Iran eventuellt kan komma att fattas.
Men Iran insisterar på att man har rätt att förfoga över kärnteknik för fredliga ändamål.
Hassan Rowhani, Irans chefsförhandlare i kärnfrågor, sade enligt AFP att Teheran "inte längre skulle respektera" icke-spridningsavtalet om det hindrar landet från att använda kärnteknik och en komplett kärnbränslecykel för fredliga ändamål.
En "väsentlig del" av uranbearbetningen ska snart återupptas, sade Gholam Reza Aghazadeh, chef för Irans atomenergiorganisation, i iransk statlig tv.
På morgonen hade Ryssland meddelat att man planerar sin första leverans av kärnbränsle till Iran till i slutet av året eller i början av nästa år. Leveransen är resultatet av ett avtal som leder till att landets första kärnkraftsreaktor kan startas.
Washington är övertygat om att Iran försöker utveckla kärnvapen och har försökt förmå Ryssland att stoppa sitt kärntekniksamarbete med Teheran. Som en eftergift för oron i väst, har Iran efter två års förhandlingar gått med på att returnera det utbrända kärnbränslet till Ryssland.
USA har länge misstänkt att Iran försöker utveckla kärnvapen. Efter att ha hållit sitt program för urananrikning hemligt i 18 år deklarerade Iran 2003 sina anläggningar inför FN:s atomenergiorgan IAEA.IAEA har därefter funnit flera hemliga anläggningar men inga konkreta bevis för att landet utvecklar kärnvapen. USA har försökt få IAEA att anmäla Iran för brott mot ickespridningsavtalet NPT.Frankrike, Tyskland och Storbritannien fick 2003 Iran att delvis stoppa anrikningen. Avtalet kollapsade i början av 2004, men Teheranregeringen lovade i november att åter frysa anrikningen.Iran vill starta kärnkraftverket Bushehr i södra delen av landet och väntas få närmare 100 ton kärnbränsle av Ryssland. Bushehr är landets första kärnkraftsreaktor.USA har hävdat att kärnkraftverket är en täckmantel för kärnvapenutveckling. Som en eftergift för oron i väst har Iran efter två års förhandlingar gått med på att returnera det använda kärnbränslet till Ryssland. (TT)

Mer läsning

Annons