Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta: Polisens semester i sommar

Många som dömts till rättspsykiatrisk vård för mord eller dråp hade själva sökt hjälp kort tid före gärningen.
Det visar en ny studie vid Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Göteborg.

Poliser i hängmatta fångar inga bovar.
Snart tar lagens väktare semester precis som resten av svenskarna.
En rundringning som TT gjort visar att landets polisbemanning minskar med mellan 30 och 50 procent under sommarmånaderna.

Annons
 En tredjedel av de patienter som var åtalade för mord eller dråp och som genomgick rättspsykiatrisk undersökning hade sökt psykiatrin dagar eller veckor före mordet, säger rättspsykiatriker Peter Andiné till TT.
I en del fall hade de sökt hjälp bara timmar före händelsen.
Av dem som själva sökt hjälp hade 75 procent en allvarlig psykisk störning och var i behov av akut psykiatrisk vård.
I den grupp som inte hade sökt hjälp var det betydligt färre, 25 procent, som sjukförklarades medan resten dömdes till fängelse.
 Någonting klickar i vårt system när vi missbedömer farligheten hos de här patienterna, säger Andiné som räknar med att de data som tagits fram i Göteborg blir en viktig pusselbit i de förslag som regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton väntas lägga fram.
Bakgrunden till studien är de senaste årens uppmärksammade dåd, där morden på utrikesminister Anna Lindh och mordet på en femårig flicka i Arvika bara är ett par exempel.
 Det var för att ta fram data i baksuget av alla hemska upplevelser som vi inledde studien eftersom vi undrade om det var enstaka händelser eller ett mönster där psykiatrin inte ser när patienterna blir farliga.
 Vi har studerat 109 rättsmedicinska undersökningar som är gjorda i Göteborg mellan 1993 och 2003 på personer som varit åtalade för mord eller dråp. De motsvarar 23 procent av alla utredningar i hela riket, säger Andiné.
Utredarna har specialgranskat omständigheterna kring morden och dråpen.
Den inledande delen av undersökningen ska följas upp och fördjupas.
 Men de första data som nu är klara är ganska unika och starkare än jag trodde, säger Peter Andiné.
19 april 2005: Ett ungt par kommer överens om att döda hennes mamma, pappa, tre syskon samt mormor. De slår ihjäl mamman med en hammare och skadar pappan och en syster svårt. Pojken lider av en allvarlig psykisk störning.19 oktober 2004: En 8-årig pojke och en kvinna knivmördas i Linköping. Ingen är gripen för dåden, därför osäkert om dubbelmördaren är psykiskt sjuk.2 februari 2004: En 44-åring, utskriven från psykakuten, attackerar en 50-åring på Hornsgatan i Stockholm. Den skadade svävar mellan liv och död.11 september 2003: En 24-årig man i Arvika knivdödar en 5-årig flicka. Mannen var sedan 2002 intagen på en psykiatrisk klinik.10 september 2003: 24-årige Mijailo Mijailovic knivskar utrikesminister Anna Lindh så allvarligt att hon avled. Mijailovic hade året före haft ett 60-tal kontakter med psykiatrisk vård.1 maj 2003: Pådriven av inre röster körde en 50-årig hemlös man in bland fotgängarna på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm. Två personer avled och 16 skadades.19 maj 2003: En 32-årig man överföll flera personer med ett järnrör vid en tunnelbanestation i Stockholm. En 70-årig man avled och flera skadades.1 februari 2001: En man yxmördades på Skånegatan i centrala Göteborg. Några timmar innan hade den psykiskt sjuke mördaren dödat en kvinna och ett par dagar tidigare ytterligare en kvinna. (TT)
Varje sommar återkommer problemet. Ett fåtal poliser ska hålla ordning på många semesterlediga svenskar och kriminella som inte tar sommarlov.
 Det som avhåller en brottsling från kriminalitet är inte straffet utan risken för upptäckt. Och risken för upptäckt bygger på att det finns poliser ute, säger Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet.
Omkring 30 procent av de cirka 600 poliserna inom bland annat piketverksamheten, trafikpolisen och tunnelbanan kommer att vara lediga.
Men trots minskningen i bemanningen kan brottslingarna hållas i schack, är den samstämmiga bedömningen i polisdistrikten.
 Erfarenhetsmässigt så klarar vi sommaren. Det kan bli lite kärvt ibland, men vi klarar det, säger Mats Vangstad vid Stockholmspolisens specialenheter.
Lika hoppfullt ser man på situationen i Göteborg. När en tredjedel av de anställda är på semester prioriteras behovet av ingripande vid brott.
I Norrbotten är det i vanliga fall glest mellan poliserna. Ännu glesare blir det i sommar.
 Det hör till de värsta avarterna med situationen när två polismän har ytor som motsvarar större delen av centrala Europa att åka på, säger Jan Karlsen.
Han anser att det utvecklingsavtal som tecknats mellan Polisförbundet och staten skulle kunna lösa problemen men att avtalet inte används som det borde av landets polischefer.
Polisförbundets ordförande anser att arbetsgivaren har ett stort ansvar för de risker det kan innebära när ett fåtal poliser ska täcka av stora områden.
Mellan 30 och 50 procent av landets poliser har semester samtidigt.Större evenemang prioriteras, liksom ingripanden och brottsutredningar.Brottsförebyggande verksamhet och närpolisverksamhet kommer i andra hand.Många polisstationer hålls stängda för allmänheten men kan ändå vara bemannade av poliser.
Källa: Polisen (TT)

Mer läsning

Annons