Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta: Sjukförsäkringen

Avslöjandet om hemligstämplade uppgifter i ett skånskt incestmål väcker starka reaktioner.
Anmälningar från upprörda tv-tittare strömmade under onsdagen in till justitieombudsmannen, som är överens med justitiekanslern om att åklagarnas agerande måste granskas.
Finansminister Pär Nuder tvivlar på att taket i sjukförsäkringen kan höjas under mandatperioden.
Det var ett socialdemokratiskt vallöfte inför valet 2002.

Annons
Två män dömdes till långa fängelsestraff för övergrepp på den enes dotter. De beviljades senare resning av Högsta domstolen och friades efter ny prövning i hovrätten.
Fängelsedomarna mot männen byggde till stora delar på uppgifter från dottern, som bedömdes som alltigenom trovärdig.
SVT-programmet Uppdrag granskning visade att många av polisens försök att kontrollera hennes uppgifter misslyckats. Men det fick varken de åtalade männen eller domstolarna veta, eftersom en stor del av utredningen hemligstämplades.
Om uppgifter som talade till de åtalades förmån hölls hemliga är det allvarligt, anser justitiekanslern (JK) Göran Lambertz.
 Så får man inte göra. Man ska också presentera uppgifter som talar till den misstänktes förmån. Processen ska vara öppen och ärlig, säger han till TT.
JK kommer att granska målet som ett led i en pågående rättssäkerhetsutredning.
Nu kommer också en granskning av de inblandade åklagarnas agerande att genomföras. Det är inte avgjort om det blir JK eller justitieombudsmannen (JO) som ska göra den.
En av de dömda männen vände sig till Högsta domstolen (HD) för att få resning. När HD skulle ta ställning till hans första två ansökningar hade nya uppgifter kommit fram som gjorde att hans dotters trovärdighet kunde ifrågasättas. Hon hade berättat för polisen om ett ritualmord på ett litet barn som hon skulle ha blivit vittne till.
Men vice riksåklagaren Catharina Bergqvist Levin lämnade inte informationen vidare till HD.
Hon säger till TT att hon inte anser sig ha gjort fel. En ny polisutredning hade inletts efter uppgiften om ritualmordet och därför rådde förundersökningssekretess.
Justitiekanslern (JK) har tillsatt en projektgrupp som ska gå igenom ett antal brottsutredningar som lett till att oskyldiga dömts till fängelse.Den leds av professor Hans-Gunnar Axberger och ska bli klar i slutet av året. Syftet är att se om det finns strukturella fel i rättsväsendet.Utöver det skånska incestmålet ska bland annat mordutredningen mot Joy Rahman granskas. Han dömdes för mord på en kvinnlig pensionär i Stockholm 1994 och satt frihetsberövad under åtta år, men blev senare helt friad.Ett annat fall är Yasser Askar som 1988 dömdes till livstids fängelse för mord på en man på en Stockholmspub och hann sitta frihetsberövad i drygt två år innan HD beviljade resning. Han frikändes av Svea hovrätt. (TT)
Två män som tidigare dömts till fängelse för sexövergrepp på den ena mannens dotter friades strax före jul 2004 efter en förnyad prövning i hovrätten.
Vid den tredje prövningen i domstol ansågs inte längre flickan trovärdig.
Hennes pappa hade då hunnit sitta frihetsberövad i mer än tre år.
Hon började att berätta om de påstådda övergreppen under terapisamtal på det behandlingshem där hon bodde. Pappan skulle ha förgripit sig på henne vid ett tiotal tillfällen under flera års tid och dessutom låtit sin kamrat utnyttja henne sexuellt.
Enligt SVT:s Uppdrag granskning gjorde polisen många försök att kontrollera hennes berättelse: dörrknackningar, husrannsakningar, genomgång av beslagtagna mobiltelefoner och datorer. Men många av detaljerna i hennes berättelse kunde inte beläggas.
Just flickans trovärdighet var avgörande för de första två domarna. Men vid den förnyade prövningen i hovrätten framträdde flera nya vittnen med uppgifter som pekade på att den kunde ifrågasättas.
Bland annat har hon felaktigt pekat ut flera andra personer som grova brottslingar. Hon har beskyllt sin mammas sambo för sexuella övergrepp och sedan tagit tillbaka det.
Hon har också berättat att hon blivit vittne till hur en liten flicka utsattes för ritualmord. (TT)
 Att höja taket i sjukförsäkringen tvivlar jag på att vi klarar den här mandatperioden, sade Nuder vid en pressträff i riksdagen på onsdagen.
Reformen fanns med i det valmanifest som socialdemokraterna presenterade inför valet 2002. Tanken var att sjukersättningen på 80 procent skulle gälla för löner upp till 32 800 kronor i månaden. I dag är taket omkring 24 000 kronor.
Definitivt besked kommer i budgeten i höst eller i vårpropositionen nästa år.
Vänsterpartiets ledare Lars Ohly understryker att det inte bara är regeringen som avgör frågan, utan att den ska förhandlas tillsammans med de två samarbetspartierna i höst.
 Det är lite för tidigt att prioritera bort detta redan nu, säger han.
Nuder håller med om att det är angeläget att höja taket i sjukförsäkringen så att fler faktiskt får en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen. Det ökar det folkliga stödet för försäkringssystemet. Ett höjt tak i sjukförsäkringen måste emellertid, enligt Nuder, vägas mot behovet av andra reformer. Bland annat funderar finansministern på nya förslag som ska hjälpa långtidsarbetslösa att få jobb.
Pär Nuder påpekar att de flesta stora löften från förra valet redan har infriats. Till exempel så ska taket i föräldraförsäkringen höjas från och med nästa sommar.
När statsminister Göran Persson talade på vårdförbundets kongress i Stockholm på onsdagen tog han upp betydelsen av att taket höjs. Han kunde efteråt dock inte säga när det ekonomiska utrymmet finns, utan påpekade att kampen mot arbetslösheten kan komma att gå före.
De 14 första dagarna får man som anställd sjuklön av sin arbetsgivare, 80 procent av lönen minus en karensdag. Sjuklönen kan se olika ut beroende på olika avtal mellan fack och arbetsgivare.
Därefter betalar försäkringskassan ut sjukpenning. Högsta sjukpenning per dag är i dag 648 kronor.
Den baseras på taket i sjukförsäkringen som i dag ligger på en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) på 295 500 kronor per år eller 24 625 kronor i månaden.
Sjukpenningen utgör 80 procent av SGI.
Högsta sjukpenning per dag vid arbetslöshet är 521 kronor.

Mer läsning

Annons