Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fakta: Spaning i 73 kommuner

Trots usla opinionssiffror efter den senaste tidens skandaler är socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog inte orolig för valet nästa år.
De är ofta pensionerade poliser och kan spana på dig när du kastar ditt avfall på återvinningsstationen. Förra året ledde sopspionernas jobb till 370 polisanmälningar för nedskräpning.

Annons
I Skops senaste opinionsundersökning på långfredagen får den borgerliga oppositionen 49,2 procent medan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får 48,2. Skop tillfrågade omkring 1 200 människor i åldern 18 till 84 år. Skop konstaterar dock att osäkerheten i väljarkåren är stor, bara elva procent av de tillfrågade sade att deras val av parti var helt säkert.
Det är den tredje mätningen på kort tid som ger det borgerliga blocket majoritet. Dessutom har statsminister Göran Persson halkat ned i förtroendeligan bland väljarna och hamnar först på tredje plats efter Fredrik Reinfeldt (m) och Maud Olofsson (c).
I undersökningen, som publiceras i Aftonbladet på fredagen, säger 30 procent av de tillfrågade att de har stort eller mycket stort förtroende för Persson. Resultatet är en minskning med 13 procentenheter sedan december förra året.
Men Marita Ulvskog är inte orolig.
 Jag tror att folk har annat att tänka på ett och ett halvt år före ett val än vilket parti de skulle rösta på.
Ulvskog har i samband med tidigare opinionsmätningar uttryckt kritik mot den mediegranskning som partiet har varit utsatt för. Det har bland annat handlat om misstänkt mygel med SSU:s medlemsregister och valprocedurer. Ungdomsminister Lena Hallengren och skolminister Ibrahim Baylan har dragits in i härvan på grund av sina tidigare poster inom ungdomsförbundet.
På långfredagen hamnade Baylan på nytt i blåsväder. Enligt Expressen besökte han 1998, i samband med ett fullmäktigemöte i Göteborg med Sveriges förenade studentkårer, en strippklubb. Baylan var då aktiv socialdemokratisk ordförande i studentkåren i Umeå.
 Det är något som jag själv djupt ångrar, säger skolministern till Expressen.
Han poängterar att han själv stod kostnaderna i samband med besöket på strippklubben.
Förtroendet för statsminister Göran Persson minskar i den förtroendebarometer som Sifo genomför på uppdrag av tidningen Aftonbladet. I den senaste mätningen har sammanlagt 970 personer telefonintervjuats under perioden 1417 mars.
Det stöd som anges nedan visar hur stor andel av de tillfrågade som svarat att de har stort eller mycket stort förtroende för respektive partiledare.

PartiledareStöd (Förändring sedan föregående mätning, december 2004)
Göran Persson (s)30 (13 procentenheter)
Lars Ohly (v)9 (1 procentenhet)
Maria Wetterstrand/Peter Eriksson (mp)23 (1 procentenhet)
Fredrik Reinfeldt (m)43 (+3 procentenheter)
Maud Olofsson (c)31 (2 procentenheter)
Göran Hägglund (kd)10 (3 procentenheter)
Lars Leijonborg (fp)28 (8 procentenheter)

Källa: Sifo/Aftonbladet (TT)
Stödet för de borgerliga partierna är större än stödet för socialdemokraterna och stödpartierna, enligt Skops senaste väljarbarometer. De borgerliga får sammanlagt 49,2 procent mot 48,2 procent för s+v+mp.
Osäkerheten är samtidigt stor bland de tillfrågade. Endast 11 procent uppger att de är säkra på att det valda partiet verkligen är det bästa.

PartiStöd (Förändring jämfört med föregående mätning, januari 2005)
S36,8 (1,3 procentenheter)
V6,6 (Oförändrat)
Mp4,8 (0,4 procentenheter)
M21,3 (0,3 procentenheter)
Fp16,4 (+2,8 procentenheter)
C5,3 (0,4 procentenheter)
Kd6,2 (0,3 procentenheter)
Övriga2,6 (Oförändrat)

Sammanlagt fick omkring 1 200 personer mellan den 28 februari och den 23 mars svara på frågan "Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?".

Källa: Skop (TT)
 Ofta kan vi lägga färdiga utredningar på polisens bord med tydlig dokumentation om vem som är förövaren, säger Johan Strand, vd för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), till TT.
Han talar inte om sopspioner, utan använder det mer neutrala begreppet spanare. Det är personer som diskret kontrollerar att rätt typ av avfall hamnar på rätt plats och att inget vräks på marken vid återvinningsstationen. De kan ingripa direkt med hjälp och tillrättavisningar till de villrådiga, men även smygfotografera grövre syndare och notera deras bilnummer. I arbetsuppgifterna ingår också att rota igenom dumpade sopor för att hitta spår efter den skyldige.
Spaningsarbetet inleddes 2001 och har hittills resulterat i 658 polisanmälningar. Anmälningarna har i sin tur lett till 41 strafförelägganden och nio domar om dagsböter.
Bakgrunden till spioninsatserna är att exempelvis returpapper och kartong kan bli råvaror för nya produkter. Men då får de inte vara blandade med annat avfall.
Johan Strand påpekar att ordning och reda också är en fråga om säkerhet.
 Återvinningsstationerna ligger ofta centralt, kanske nära en skola. Då är det inget vidare om det ställs farligt avfall utanför behållarna.
Enligt Strand känner FTI stöd från allmänheten för spioninsatserna. De kostar ett par miljoner kronor årligen, medan nedskräpningen vid stationerna kostar kring 5060 miljoner. Men Johan Strand skulle önska ett större intresse från rättsväsendet. FTI har till och med anmält en åklagare i Göteborg som betackat sig för den här typen av ärendet.
Fram till det senaste årsskiftet har sopspioner varit i gång i 73 kommuner. Flest polisanmälningar har gjorts i Göteborg (136), Malmö (110) och Karlstad (29). Kommuner där spaningen inte resulterat i en enda anmälan är Askersund, Berg, Gävle, Härryda, Järfälla, Jönköping, Nordmaling, Ockelbo, Södertälje, Älvkarleby, Ängelholm och Örnsköldsvik.
Den som skräpar ner kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Det högsta straffet hittills efter FTI:s anmälningar är 70 dagsböter.
FTI ägs av fem materialbolag: Plastkretsen, Metallkretsen, Returwell, Svensk kartongåtervinning och Pressretur. FTI samarbetar också nära med Svensk glasåtervinning.
Källa: FTI (TT)

Mer läsning

Annons