Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familj räddad ur brinnande hus

Tre vuxna, två barn och ett antal husdjur hade kunnat brinna inne i Gällsta, Gnarp, under tidig söndagsmorgon. —Hade jag vaknat bara någon minut senare hade huset varit övertänt, konstaterar Kent Nilsson.

Annons
Han vaknade vid 05.40-tiden av stark röklukt och kom in ett rökfyllt kök. Det brann i golvet vid spisen och han sprang direkt ner till källaren där elden fått fäste i pannrumstaket.
Reflexmässigt sprutade jag vatten på elden och lade dit slangen med vattentrycket. Sedan väckte jag alla andra i huset och ringde efter brandkåren.
Det blev en chockupplevelse att vakna upp i det rökfyllda huset men alla tog sig ut utan att ådra sig några fysiska skador. Kent Nilssons sambo, Carina Wahlberg, chockades.
Dottern Jennifer Nilsson, 10, berättar:
Jag har i skolan fått lära mig att man ska krypa ut om det ryker. Det gjorde jag.
Brodern Alexander, 4, kom också ut helskinnad och det gjorde även besökaren
Nisse Åsén, hunden Ludde, katten Nisse, de 15-talet ankorna och kaninen Gulliver.
Familjen är utan bostad i minst ett par veckor. Tills vidare får de genom försäkringsbolagets försorg bo på Berggården, senare blir det att bo i en lägenhet innan huset blivit sanerat och reparerat.
Brandorsaken är oklar men det tydde i går eftermiddag, efter sotareanalys, på att branden orsakats av överhettning i skorstensröret på grund av en soteld. Huset är vedeldat.
En annan teori var elfel, av råttgnag på en elkabel i trossbottnen.
Vi har de senaste veckorna haft rena råttinvasionen och har fångat ett tiotal, berättar Kent Nilsson.Han tycker att räddningstjänsten i Nordanstig gjorde ett proffsarbete och får själv beröm av räddningsledaren Per-Åke Kardell för att han sprutade på vatten.

Mer läsning

Annons