Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse och skadestånd för mordbrand

Den 20-åring som tillsammans med en 17-årig flicka tände eld på Sticksjö skola döms till tre och ett halvt års fängelse. Mannen döms av Sundsvalls tingsrätt för mordbrand i två fall, skadegörelse, misshandel samt narkotikabrott.

Annons
Det var en lördagsnatt i slutet av april som ungdomarna tände eld på Sticksjö skola vid två tillfällen. En av bränderna släcktes i tid men den andra blev så kraftig att delar av skolan totalförstördes. Den 17-åriga flickan dömdes för en tid sedan till sluten ungdomsvård i ett och ett halvt år.
20-åringen har nu genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. I domen skriver tingsrätten att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid undersökningstillfället och inte är i behov av psykiatrisk vård. Förutom fängelsestraffet döms han till att betala 426 618 kronor plus ränta i skadestånd till Sundsvalls kommun men 300 000 av beloppet ska betalas solidariskt tillsammans med den 17-åriga flickan.
Återuppbyggnaden av skolan beräknas kosta 3,5 miljoner och kommunen vill ha ersättning för självrisken. Svensk kommun försäkring AB har ett ytterligare skadeståndsyrkande om cirka 3 miljoner kronor i anledning av mordbränderna, detta har avskiljts för att handläggas som ett tvistemål.
Medan den 17-åriga flickan erkände de anlagda bränderna menade 20-åringen att han begått brottsliga gärningar, men att det enbart skulle handla om skadegörelse. Enligt den unge mannen skulle de visserligen ha tänt på en gardin i skolan men den skulle ha slocknat innan de lämnade platsen. Han har även uppgett att han var på dåligt humör efter ett bråk han var inblandad i tidigare på kvällen och att det var därför han ville förstöra något.
På kvällen innan branden har 20-åringen tillsammans med en 19-årig kompis misshandlat en annan ung man. Tingsrätten skriver i domen att gärningen är så pass allvarlig att den gränsar till grovt brott men att han döms för misshandel i normalgraden då åklagaren inte yrkat på att 20-åringen ska dömas för grov misshandel. Tillsammans med sin kompis, som sedan tidigare är dömd för misshandeln, ska han också betala 10 680 kronor till den unge mannen de misshandlade med sparkar och slag.

Mer läsning

Annons