Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fårfest för alla — en riktig tradition

/
  • Sören Bäckman och Bertil Mellström är grillmästare under en timme. Det gäller att ha koll på glöden så att det inte blir ny variant av Får i kol.

Vad är väl Stöde marknad när man kan ha en egen sommarfest?
I Rumpans fritidsby vid Pråmviken i Björköfjärden kan man konsten att fixa festligheter.
Med grillat lamm, skattjakter och kappsegling i miniformat inleddes årets upplaga av den trettioåriga traditionen.

Annons
Tea, skynda dig! Det är du och jag i första heatet. Vi ska tävla mot din morfar, ropar en liten tjej nere på bryggan.
För några minuter sedan tutade Göran "Palle" Palmér i hornet för att annonsera att det var dags att påbörja årets kappsegling.
Det började för flera år sedan. Barnen kom och klagade på att de inte hade någonting att göra och då föreslog jag optimistjollesegling. Sedan dess har jag varit självpåtagen regattachef, säger han.
På bryggan samlas gammal som ung. Alla tävlar mot alla. Någon av de äldre erkänner att ungarna brukar spöa de vuxna i seglingsgrenen. En annan erinrar sig att de vuxna visst lyckats vinna - åtminstone en gång.
Fårfesten i Rumpans fritidsby arrangerades för första gången i början av 70-talet. Sedan dess har kalaset ordnats varje år, alltid första helgen i augusti.
Lars Åkerlund är en av årets festfixare. Två familjer utses vartannat år för att under två år ansvara för kalaset. Han berättar att uppslutningen brukar vara god, varje år kommer omkring 100 personer, mest barn och barnbarn till dem som bor i byn, för att delta.
Och det är mycket planering som krävs för att allt ska gå i lås. I år bestod festfixarens vedermödor av att lyckas fixa fram kött.
Det blev problem när vi skulle införskaffa lammet. Vi fick åka ända ner till Järvsö, säger Lars Åkerlund.
På den stora kolgrillen ligger ett helt lamm, ett antal fårskånkar och en och annan grisrumpa. Grillschemat är planerat in i minsta detalj och står nedtecknat på en stor tavla tillsammans med tidpunkter för dagens aktiviteter.
Bertil Mellström kommer gående från grillen efter att ha avslutat sitt pass.
Det måste glöda hela tiden, men får inte börja brinna, då blir det bränt. Sedan gäller det förstås att dricka lagom mycket öl, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons