Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig väg oroar föräldrar

För höga hastigheter, osäkra övergångar och smala trottoarer. Vägverket har fått många samtal och brev om trafiksituationen längs Mjösundsvägen i Njurunda. — Jag kommer inte tordas släppa iväg mina barn till skolan efter denna väg, säger Eva Ringblom.

Annons
Henrik och Eva Ringblom bor med sina barn Hanna och Alice, tre månader, och Linus, tre år, på Idvägen i Mjösund. De trivs mycket bra i området, bortsett från en aspekt; Mjösundsvägen.
Vi promenerar på den i stort sett varje dag, och det bor många barn i området. Bilisterna kör som dårar och det är mycket tung trafik på vägen, säger Eva Ringblom.
Fartbegränsningen är 50 kilometer i timmen, men Eva Ringblom säger att de flesta kör mycket snabbare än så. Och i kombination med det är de obevakade fyrvägskorsningarna ett orosmoment.
Barnen måste gå över vägen flera gånger på väg till skolan. Det bästa vore om man kunde ha trafikljus i korsningarna, säger Eva Ringblom.
Ett annat problem tycker hon är den smala trottoaren. Tvillingvagnen får knappt plats på trottoaren och om Linus ska med får han gå på gräset bredvid. Möter de någon måste de kliva ner på vägen.
Henrik och Eva Ringblom har brevväxlat med Vägverket i nästan ett år för att försöka få dem att göra något åt vägen. Men de får alltid samma svar.
Det kostar två till två och en halv miljoner kronor per kilometer att bygga nya gång- och cykelvägar. Just nu har vi pengar att bygga en kilometer per år i länet, och det är inte så mycket, säger vägingenjör Håkan Eriksson.
I det senaste svaret till familjen konstaterar Vägverket att det inte finns några pengar för att göra något åt vägen på cirka fyra år.
Vägverket har också kontaktat polisen och uppmanat dem att genomföra hastighetskontroller på sträckan. Men än är inga kontroller gjorda, trots att det snart är en och en halv månad sedan.
Vi har inte haft någon som kunnat sköta lasern här, men nu är det en kille som utbildat sig så vi hoppas kunna komma ut och göra några kontroller snart, säger Morgan Norman, chef för närpolisområde syd.
Eva Ringblom oroar sig för hur det ska bli när hennes barn börjar skolan. Om det fortsätter som nu vill hon inte släppa ut dem på vägen.
Vi ska ta tag i det här och kolla nu under sommarhalvåret. Kanske finns det mindre åtgärder vi kan göra för att få bilarna att sänka hastigheten och för att göra övergångarna säkrare, säger Håkan Eriksson.

Mer läsning

Annons