Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsägare kan tvingas redovisa villkor för uthyrning

Mona Sahlin kan tänka sig en lag om att fastighetsägare öppet måste redovisa sina villkor för uthyrning.
—  Att sätta upp regler handlar om att utesluta vissa människor från ett bostadsområde, säger hon.

Annons
Att diskriminering förekommer på bostadsmarknaden är det ingen tvekan om, konstaterade de fyra ombudsmän mot diskriminering av etniska skäl, handikapp, sexuell läggning och kön som på måndagen var inbjudna till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.
 Om vi tittar på anmälningarna som kommer in till DO är det ett 50-tal per år, men vi tror att anmälningsbenägenheten bara är kring fem procent av den upplevda diskrimineringen, säger DO Katri Linna.

Lämplighetsskäl
De flesta som vänder sig till DO anmäler att hyresvärden uppgett diskriminerande skäl till varför de inte får en lägenhet. Det kan vara att grannar klagar på att det redan bor för många invandrare i området, eller att hyresvärden säger sig vilja ha mer blandade områden. Det som sker är dock bara att de med ett annat etniskt ursprung inte får bosätta sig var de vill, enligt Katri Linna.
 Vi ser att allt fler hyresvärdar, även kommunala bolag, använder sig av lämplighetskriterier utifrån ålder, familjesituation och kultur. Och då är det väldigt svårt att se var någonstans i processen man kuggas.
Regler må ibland vara välvilliga, eller åtminstone inte direkt illvilliga, men kan ändå leda till diskriminering, konstaterar Homo Hans Ytterberg. Som när homosexuella par nekas lägenhet med hänvisning till att man inte accepterar att kompisar flyttar ihop.

Fler måste anmäla
Katri Linna tror att större öppenhet om vilka kriterier hyresvärdarna använder sig av skulle göra det lättare att komma åt diskriminering, något som Mona Sahlin stödjer.
 Jag tror inte det går att kräva öppenhet om vilka personer som får lägenheter, men öppenhet om de regler som utesluter romer, timanställda och den som haft en kronofogdeanmälan för en mobiltelefonräkning på 30 kronor, det tror jag går att lagstifta om, säger Mona Sahlin.
I dag gör bristen på tillit till samhället att många inte anmäler att de utsatts för diskriminering, enligt Sahlin. Hon vill öka ombudsmännens insyn i de dolda regler hyresvärdarna arbetar efter så att fler vågar anmäla och fler fall kan drivas till domstol.
Bättre underlag om och hur diskriminering sker står också på DO:s önskelista.
 Jag kan också se luckor i lagen. I dag omfattas inte privatpersoner av lagen, så det är tillåtet som privatperson att helt öppet neka uthyrning av lägenhet eller rum till en person utifrån etnisk bakgrund, säger Katri Linna.

Mer läsning

Annons