Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattiga barnfamiljer offer i franska hotellbranden

De fattiga familjerna var fast i eldhavet när hotellet med bara en enda utgång började brinna. Minst 20 personer, varav flera barn, omkom när det enkla och av allt att döma överbelagda hotellet i centrala Paris eldhärjades.

Annons
Strax före halv tre natten till fredagen gick larmet. Vittnen berättar om människor som i panik kastade sig ut genom fönstren och även slängde ut sina barn i hopp om att kunna rädda dem, när branden sökte sig uppåt i fastigheten och fick delar av trappan att kollapsa.
I ett par timmar kämpade ett räddningsmanskap på 250 personer med att släcka branden och försöka rädda hotellgästerna.
En förtvivlad kvinna stod vid polisavspärrningarna på morgonen. Hennes syster bodde med man och barn på hotellet alldeles intill varuhuset Galeries Lafayette.
 De bor på femte våningen, jag har ingen aning om vad som hänt dem, sade hon gråtande, innan hon togs om hand av rödakorspersonal.

Bostadslösa
Fredag eftermiddag uppgavs det att 20 av hotellets 75 gäster omkommit i branden, men dödssiffran befarades stiga eftersom flera personer var allvarligt skadade. Hälften av de döda ska ha varit barn.
På hotellet bodde personer av flera nationaliteter. De flesta var invandrarfamiljer, som placerats på hotellet av socialtjänsten, eftersom de inte hade någon annan bostad.
Branden ledde till många upprörda kommentarer.
 Vi måste omedelbart dra lärdom av den här tragedin och sluta inkvartera familjer på turisthotell, en dyr nödlösning för samhället som är både vansklig och farlig för bostadslösa familjer, kommenterade organisationen "Rätt till bostad".
Franska kommunistpartiet konstaterade att det "ännu en gång" var de fattigaste som var offren.
"Ingen familj ska berövas tak över huvud längre, oavsett tillgångar. Det är en fråga om värdighet och jämlikhet", sade partiet i ett uttalande.

Överbelagt
Situationen förvärrades av att hotellet bara hade en enda trappa och en enda utgång entrédörren. Polisen gjorde så sent som den 24 mars en säkerhetskontroll på hotellet. Vissa anmärkningar framfördes, bland annat uppmanades hotelledningen att slutföra sin genomgång av elinstallationerna. Ingen av anmärkningarna var dock av så allvarlig art att hotellet behövde stänga.
Enligt uppgifter från Parispolisen hade hotellet plats för högst 61 gäster. Det verkar alltså ha haft för många boende när branden utbröt.
Brandorsaken är ännu okänd, men enligt polisuppgifter i franska medier verkar det ha handlat om en olyckshändelse. Branden ska ha börjat i matsalen en trappa upp, där familjerna kunde värma mat i en mikrovågsugn.

Mer läsning

Annons