Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel i lettiska EU-konstitutionen

Annons
Vita huset och Capitoleum i Washington började evakueras på onsdagen sedan ett annalkande enmotorigt flygplan utlöst terrorlarm. Efter några minuter blåstes dock faran över.
Stridsflyg hade då börjat patrullera luftrummet över Washington samtidigt som människor uppmanades att lämna kongressbyggnaden.
President George W Bush befann sig inte i Vita Huset när larmet gick, uppgav nyhets-tv-kanalen CNN.
Det amerikanska departementet för inrikes säkerhet meddelade att det lilla flygplanet, troligen en Cessna, kom bara fem kilometer från kongressbyggnaden.
Över 12,3 miljoner människor världen över sitter fast i slavarbete, rapporterade FN-organet ILO på onsdagen.
De som utnyttjar slaveriet tros göra en vinst på omkring 230 miljarder kronor om året. Närmare 90 procent av slaverivinsten kommer från sexhandel.
Rapporten från ILO är den första globala granskningen av tvångsarbetet. Hittills har det främst varit ett fenomen i Asien men också på andra håll förekommer slavarbete ohindrat, skriver ILO.
 Tvångsarbete är globaliseringens baksida, sade ILO:s chef Juan Somavia när rapporten lades fram i Genève.
Tusentals journalister och andra anställda vid den brittiska tv- och radiokoncernen BBC har röstat för strejk i protest mot en kraftig minskning av personalen, meddelade fackliga organisationer på onsdagen.
Fackliga ledare väntas träffas på torsdagen för att besluta vad som blir nästa steg, förmodligen en endagsstrejk i protest mot BBC-chefen Mark Thompsons planer på att ta bort 3 780 jobb.
I ett uttalande från BBC beklagades omröstningsresultatet. Den brittiska koncernen har över 27 000 anställda runt om i världen.
Minst elva människor har avlidit och flera andra ligger på sjukhus i Kenyas ofta hungerdrabbade östprovins efter att ha ätit mögelangripen brödsäd.
En distriktsläkare i Östprovinsen uppger att läkemedel som kan sättas in mot aflatoxinförgiftning har skickats till apotek i regionen.
Tjänstemän i Östprovinsen säger att matbristen i området har fått hundratals familjer att äta skadlig brödsäd.
I fjol dog minst hundra människor i Östprovinsen och ytterligare flera hundra insjuknade efter att ha ätit säd som möglat och blivit giftig.
Nordkorea höjde på onsdagen insatserna i kärnvapenspelet i regionen genom att meddela att man avlägsnat bränslestavar ur en kärnkraftsanläggning och att man börjat vidta åtgärder för att "stärka sin kärnvapenarsenal".
Enligt en UD-talesman har Nordkorea nu avlägsnat alla bränslestavar med använt kärnbränsle från reaktorn i kärnkraftsanläggningen i Yongbyon.
Sydkorea uttryckte oro över beskedet och manade Nordkorea att åter delta i sexstatssamtalen som syftar till att förmå Nordkorea att avstå från sina kärnvapenambitioner.
Malaysiska oljepalmplantager förlorar omkring 130 miljoner kronor per månad. Orsaken är den brist på arbetare som har uppstått sedan hundratusentals olagliga invandrare utvisats, rapporterade den malaysiska tidningen New Straits Times på onsdagen.
Bristen gör att det tar för lång tid att skörda palmernas oljerika frukter som inte är så hållbara, säger Malaysiska arbetsgivarföreningen vd Shamsuddin Bardan.
De flesta av de cirka 400 000 olagliga invandrararbetarna är indoneser.
Underskottet i USA:s handelsbalans minskade oväntat i mars. Rekordstor export och minskad import från Kina låg bakom förbättringen.
Handelsunderskottet minskade med 9,2 procent i mars till 55 miljarder dollar enligt statistik från USA:s handelsdepartement. Analytiker hade i stället väntat sig ett underskott på 61,5 miljarder dollar enligt Reuters sammanställning.
I februari var underskottet 60,6 miljarder dollar, reviderat från tidigare 61 miljarder dollar.
Tvärtemot förväntningarna sjönk importen av kläder, textilier och relaterade varor från Kina med 21,2 procent under mars efter en ökning med 9,8 procent i februari.
Den danska rederijätten A P Möller-Maersk köper den holländska konkurrenten P&O Nedlloyd för 2,3 miljarder euro, cirka 21 miljarder kronor.
Styrelsen i P&O Nedlloyd stöder budet på 57 euro per aktie, vilket motsvarar en premie på 41 procent jämfört med bolagets aktiekurs innan diskussionerna om en fusion offentliggjordes på tisdagen.
Det sammanslagna bolaget kommer att ha nästan 70 000 anställda och 550 fartyg. Det kommer att kontrollera mer än 17 procent av den globala rederimarknaden mer än dubbelt så mycket som den närmaste konkurrenten.
De dör i strid, av självmordsbomber, rena mord och undanskymda övergrepp.
Två år efter Saddam Husseins fall fortsätter Döden att härska i Irak. Motståndet och terrorn visar inga tecken på att avta.
Med onsdagsmorgonens fyra bomber inräknade har nära 400 människor dödats av självmordsbomber i Irak sedan den 1 maj. Lägg till det dryga 100-tal som under veckan stupat i strider i provinsen al-Anbar och det senaste massgravsfyndet av nyavrättade så pekar månadssiffran mot minst 1 000 döda.
Efter en nedgång kring parlamentsvalet i januari har dödandet intensifierats igen.
EU-parlamentet röstade på onsdagen för 48 timmars arbetstid utan undantag.
Om den andra voteringen ger samma resultat innebär det stopp för det undantag som tillämpas av några EU-länder.
EU-parlamentet visade att det vill skärpa reglerna jämfört med det förslag som EU-kommissionen presenterade i höstas. Dagens regler, i ett arbetstidsdirektiv från 1993, tillåter undantag från 48-timmarsgränsen. De används framförallt i Storbritannien. Den brittiska regeringen stöttas dessutom av många nya EU-länder i Öst- och Centraleuropa.
Egentligen skulle parlamentet i Riga ha röstat om EU:s nya konstitution i januari. Men då drogs den lettiska versionen tillbaka när det upptäcktes att den innehöll massor av fel. Bara en bråkdel av dem har rättats till, men nu s k a den ratificeras.
För andra gången överlämnades EU-konstitutionen till parlamentet i tisdags, med önskemål om godkännande före månadens utgång.
Syftet är enligt utrikesminister Artis Pabriks att sända en "positiv signal" till andra EU-länder som också är i färd med att ratificera fördraget. I Frankrike, som har folkomröstning den 29 maj, väger det just nu jämnt mellan ja- och nejsidan.

Mer läsning

Annons