Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem designade droger förbjuds

Annons
Fem så kallade designade droger klassas nu som hälsofarliga av Statens folkhälsoinstitut (SFI). Från 1 mars blir handel med drogerna förbjuden.
En utredning som institutet gjort visar att det inte finns några andra användningsområden för substanserna än att skapa rus. Effekterna på dem som sväljer preparaten liknar de som åstadkoms av redan narkotikaklassade droger som ecstasy och meskalin, vilka institutet klassar som farliga för liv och hälsa.
 Den här sortens droger kallas designade just därför att de utgår från en moderstruktur och ändras medvetet enbart så mycket som krävs för att komma runt lagen, säger Kajsa Mickelsson, utredare på SFI.
Just de här fem preparaten säljs i Sverige som postordervaror via internet, men försäljningen är inte särskilt omfattande, enligt SFI. Det saknas därför också forskning och annat underlag som krävs för att narkotikaklassa preparaten, vilket är en betydligt mer omfattande process.
En av de fem drogerna är ett sovjetiskt antidepressivt medel kallat AMT. De fyra övriga är nytillverkade syntetiska medel, som går under beteckningarna 2C-C, 2C-D, 4-AcO-DIPT och 4-HO-DIPT.

Mer läsning

Annons