Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FI får tre kvinnliga talespersoner

— Nu ska vi lyfta kvinnor inte bara i Sverige utan i hela världen.
Med den blygsamma målsättningen valdes Gudrun Schyman till en av tre talespersoner för Feministiskt initiativ (FI) i Örebro på lördagen.
Vid sin sida får hon Sofia Karlsson, 28 år och Devrim Mavi, 34 år.

Annons
Miljöpartiet bröt mönstret med partiledare när de introducerade sina två språkrör. Med FI kommer nu talespersoner, och de blir alltså tre stycken.
Enligt Schyman blir de en sorts blandning av partiledare och språkrör, en "serviceinstitution" genom vilken medlemmarna ska göra sig hörda. Någon särställning har de inte i styrelsen, enligt Schyman.
Den första frågan de nyvalda talespersonerna fick på den efterföljande presskonferensen var om FI ska köra med varvade listor i riksdagsvalet. I dag är det bara moderaterna som inte har det.
 Vi vet att varvade listor inte är någon garanti för en feministisk politik, det har vi ju sett prov på, sade Schyman.

Vid sidan av Schyman
Hon kommer att sitta kvar på sitt riksdagsmandat, trots att hon valdes in som ledare för ett helt annat parti.
 Jag har ett väldigt starkt mandat från den feministiska rörelsen, många gav mig det mandatet genom att personrösta på mig för att jag pratade mycket om de här frågorna, sade Schyman.
Och det var mest hon som pratade. Frågan är hur de två andra kvinnorna ska lyckas få något utrymme vid sidan av Gudrun Schyman.
 Det får vi ta med Gudrun, vi får se till att hon inte tar så mycket utrymme. Jag tror inte det blir något problem. Jag hoppas att vi ska kunna ta det utrymme vi vill ha, sade Devrim Mavi till TT.
Hon är född i Turkiet och kom till Sverige som 14-åring. Har arbetat i tio år som vårdbiträde och på senare år som journalist, bland annat på Kommunalarbetaren. Har varit engagerad i feministiska och antirasistiska frågor.

Rätten till kroppen
 Mina hjärtefrågor är våldet mot kvinnor och kvinnors arbetsvillkor, som försämrats rejält de senaste åren, sade hon.
Sofia Karlsson har av den avgående styrelseledamoten Ebba Witt Brattström beskrivits som en arg karriärist.
 Arg är jag. Hon har sin bild och den vill jag inte ta ifrån henne, men jag håller så klart inte med, sade Karlsson till TT.
Hon tror inte att det blir några problem med att ta utrymme vid sidan av Schyman. Frågor hon brinner för är rättvisefrågor och kvinnors rätt till sin egen kropp. Hon är född i Helsingborg men bosatt i Stockholm, där hon arbetar som projektledare för Sveriges förenade gaystudenter.
Årsmötet ägnade sig i övrigt under lördagen åt att diskutera de politiska riktlinjer som ska vägleda FI, riktlinjer som ska vara spikade innan medlemmarna åker hem på söndagen.

Mer läsning

Annons