Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiffel på Försäkringskassan

Flera anställda på Försäkringskassan har fifflat till sig 300 000 kronor och ett hundratal har handlagt ärenden som rör dem själva.

Annons
 Det här är allvarligt. Hundra personer som gjort det här är hundra för mycket, säger Jan Andersson, ekonomidirektör på Försäkringskassan.
Många fastnade i nätet när Försäkringskassan kontrollerade sina överföringar.
76 miljoner transaktioner under ett år kollades upp och det visade sig att allt inte stod rätt till.
 Vi fann att några handläggare hade gjort utbetalningar helt oegentligt till sig själva. De har tagit pengar från Försäkringskassan som de inte har rätt till, säger Jan Andersson till TT.

Riskerar åtal
Det rör sig om fyra till fem anställda som sammanlagt förskingrat cirka 300 000 kronor. De riskerar nu åtal för bedrägeri. Några av dem är redan avskedade.
Kontrollen har också avslöjat drygt 100 anställda som brutit mot lagen på annat sätt:
 De har till exempel varit sjuka eller haft rätt till föräldrapenning men har handlagt sina ärenden själva. Det är helt mot reglerna, säger Jan Andersson.
En del anställda har påskyndat privata ärenden eller lagt in nya inkomstuppgifter. Andra har handlagt sina egna ärenden, skriver Aftonbladet.
Även om handläggarna inte har betalat ut större summor än de varit berättigade till har de brutit mot förvaltningslagen och varit jäviga.
 De får utredas var och en för sig för att se vad som ligger bakom. Man kan inte uttala sig generellt om vad som kommer att hända, men det kan naturligtvis leda till avsked, säger Jan Andersson.

Ska specialgranskas
Försäkringskassans utredare kommer nu att specialgranska transaktionerna flera år bakåt i tiden. Man kommer även att se om felaktiga utbetalningar gjorts till de utpekades anhöriga.
Av de drygt 100 fall som hittats har Västerbotten flest med 16. Jönköpings län, Västra Götaland och Västernorrland har tolv ärenden vardera.
Varför siffrorna varierar från län till län är oklart. Enligt Jan Andersson kan det bero på olika arbetsrutiner i skilda län, i vilken grad man har fäst uppmärksamheten på gällande regler eller när man senast hade utbildning i frågorna.
 Vi tycker att det är allvarligt. Men man ska veta att vi har 16 000 anställda, vi får ställa det lite grann i relation till det också, säger han.

Mer läsning

Annons