Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira dig själv – och nå dina mål

/

Annons

Status: Har en icke moderiktig utväxt som frilla. På gympasset igår insåg jag dessutom att det minsann också är dags att rafsa fram rakhyveln från toaskåpet. Fossingarna värms av dotterns strumpor, har inga egna som är rena eller hela. Skriver förvirrade sms och ringer fel personer.

Arslet har bokstavligen domnat bort efter alla timmar sittandes framför datorn. Är i slutfasen av en uppsats vid Mittuniversitetet. Jag skriver och skriver och skriver och resten av världen pågår i periferin. Är inte riktigt med i min egen vardag. Tar en Alvedon för att döva huvudvärken. Har nästan magsår efter allt kaffe. Pendlar mellan kasst självförtroende och något som måste vara eufori. Strävar enträget och målmedvetet mot att-bli-klar. Är i något som kallas flow och motivationen är i högsta grad levande.

Men hur gör man för att långsiktigt behålla motivationen? Så att ens projekt, vad det än må vara, liksom inte falnar vid motgång och sedan blir ett ingenting? Som ett halvrenoverat rum som står i sin ofullständighet och ger ångest.

Enligt Björn Liljeqvist som skrivit Plugga smart och lär dig är det viktigt att man inför sig själv vet varför man gör något. Han skriver om att studera, men att ha en tydlig tanke kring ens val kan omsättas till det mesta i livet. Att veta varför man gör något är en framgångsfaktor. Det gäller att hitta mål som ger glädje för att nå fram dit man är på väg. Som att till exempelvis träna för att orka springa fem kilometer i något roligt lopp.

Har man inte ett mål, så får man skapa ett. OBS! Det ska vara ett realistiskt och tydligt mål, annars är risken att man ger upp. Till exempel är det inte sannolikt att man kan vinna marathon om man aldrig förr har joggat. Tröskeln blir för hög och då orkar man inte dra på sig löparskorna.

Själv har jag också ett bra tips på hur man ska behålla motivationen. Det är testat i en vardag med barn, jobb och studier. En vardag där det gäller att ha koll på varje timme och vara superstrukturerad. För att orka firar jag mig själv alldeles regelbundet. Första tentan gjord – tårta. Klarat tentan – bubbelbad. En studieuppgift inlämnad – nytt nagellack, uppgiften godkänd – ett stenhårt träningspass. Plugga en kväll – ost och kex som snacks. Så där håller jag på. Strösslar mig själv med olika härliga belöningar.

Är min egen snälla coach som ser när orken tryter och då trollar coachen fram en kaka. Lockar mig själv med presenter som jag får när målet är uppnått. När uppsatsen är klar blir belöningen att fixa nya rakhyvlar, köpa strumpor och se till att håret får nya ljusa slingor. Det blir ett sätt att både orka och vilja ta sig an nästa utmaning. Äh: jag brer på lite till. Ska skåla i skumpa när kursen är över och dansa för att väcka plattröven till liv efter alla stillasittande timmar vid datorn.

Lina Norberg Juuso

Journalist som köpte tulpaner för att fira livet – twitter: @LinaNJuuso, mejl: linanj79@hotmail.com

Mer läsning

Annons