Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera anlagda bränder i Granloholm - skola utbrunnen

Värden för miljontals kronor förstördes i bränder i Granloholm under gårdagsnatten.
Det började med gräsbrand, containerbrand och sandlådebrand. Vid 01.55 kastades något brännbart in på Sticksjöskolans enhet Grenen. 45 minuter efteråt var det Kvistens tur där en tredjedel av byggnaden totalförstördes.

Annons
Boende vittnar om mycket oroligheter och högljudda ungdomar under fredagskvällen och natten. Räddningstjänsten fick fara ut på kvällen och släcka småbränder. Men efter midnatt blev det allvar, då kastades ett brinnande föremål in genom ett fönster på Grenen samtidigt slogs ett annat fönster sönder. Det utlöste inbrottslarmet. När polisen kom till skolan brann det i gardinerna men tack vare brandsläckaren i radiobilen lyckades patrullen få bukt med elden där.
Det var bara Guds försyn att det fanns en patrull ledig för det hade samtidigt gått larm på Alnö, säger informationsansvarig hos polisen, Leif Hemmingsson.
När den branden var släckt hörde poliserna hur det small till längre västerut i Granloholm. Då brann det för fullt i Kvistgården, fönster exploderade. När räddningstjänsten kom dit var en tredjedel av byggnaden övertänd, man lyckades dock begränsa skadorna till den delen. Vidare var det ett förråd där fönstret slagits sönder och där det också hade eldats.
Räddningsledaren och ansvarig inom polisen beslutade att knacka dörr i området under natten för att försäkra sig om att ingen kommit till skada på grund av rökgaserna. Det var dock ingen fara med de boende. Enligt fastighetskontoret var det värden på 3,5 miljoner kronor som gick till spillo.
Sedan återstår allt arbete med återanskaffning. Vi får ju inte fullt på försäkringarna för datorer och så är det alla barns tillhörigheter som ska ersättas. Det är ett tungt arbete, säger skolans rektor Margareta Ljung.
Hon vet vad hon talar om. För två år sedan brann halva Grenen ner. Men först i höstas till skolstarten kom det en ersättningsbarack. Under väntan har det varit svårt och arbetsamt att hålla ihop enheterna. Nu står Sticksjö skola inför samma problem igen. Nu är runt 20 barn från Kvisten utan skola och i morgon hålls det krismöte för att i första hand lösa situationen fram till sommarlovet. Personalen informerades om det inträffade i går morse.
I går var polisens tekniker Freddie Wibron på plats men kunde bara fotografera eländet.
Det är för mycket giftiga gaser än. Vi får spara till på måndag att undersöka vad som hänt.
Nu hoppas polisen att den som sett något, stort eller smått, under kvällen eller natten, hör av sig och berättar.
För det kan inte vara rätt att vi ska betala skattepengar till sånt här. Så det är bra om någon hjälper till så att skolan och kommunen inte behöver stå för kostnaderna, säger Leif Hemmingsson.
Det råder ingen tvekan om att bränderna är anlagda och de är att betrakta som mordbrand enligt Leif Hemmingsson. Grund för detta är värdet på det förstörda och den upprepade brottsligheten.

Mer läsning

Annons