Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera frågor på spel i ifrågasatt kyrkoval

Hur hantera kvinnoprästmotståndet — och hur ska idén om folkkyrkan se ut i praktiken? Kyrkopartierna har flera sakfrågor att ta ställning till inför valet den 18 september.

Annons
Ett omstritt valsystem som kan komma att läggas om. En ärkebiskop som meddelat att han tänker avgå. Oro inför Sverigedemokraternas offensiv.
Det är några frågor som hittills präglat debatten inför kyrkovalet den 18 september.
TT har ringt runt till de största partigrupperna i kyrkomötet, kyrkans beslutande organ på nationell nivå, för att ta reda på vilka sakfrågor de anser att valet handlar om.

Folkkyrka priofråga
Från kyrkans roll i utlandet till en ny kyrkohandbok frågorna spänner över ett vitt spektrum. Men här följer några exempel:
Folkkyrkan
Flera grupper, som centern, socialdemokraterna och Folkpartister i Svenska kyrkan, uppger att de sätter frågan om \"den öppna folkkyrkan\" högt på dagordningen.
En ambition som tar olika uttryck. Gruppen Kristdemokrater i Svenska kyrkan tillhör dem som vill se en kyrka som i ökad grad söker upp de människor som i dag inte kommer till kyrkan, medan exempelvis centern betonar vikten av att stärka de mer resurssvaga församlingarna.
Kvinnoprästfrågan.
I dag gäller att en person för att bli vigd präst måste förklara sig vara beredd att samarbeta med alla präster oavsett kön. Samma krav gäller en präst som vill bli kyrkoherde eller biskop.
Olle Burell (s) anser ändå att motståndet mot kvinnliga präster lever kvar.
 Det måste vi sätta punkt för, säger Burell som vill att motståndet kartläggs och att kyrkan överväger förslag om skarpare frågor om kandidaters hållning vid jobbintervjuer.

Inte i fokus för alla
Flera grupper har dock frågan längre ner på sin agenda.
 Vi har ett regelverk och det anser vi räcker. Det är bättre att låta motståndet värka ut, sådant här tar tid, säger Hans-Olof Andrén, ordförande för Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan).
Välsignelseakt för homosexuella
I höst ska kyrkomötet rösta om ett förslag om en gemensam ordning för en välsignelse över ingånget partnerskap. I dag kan en präst hålla en så kallad förbön för homosexuella par, men en reglerad ordning om detta saknas.
Frågan om en formell vigsel tros få ny skjuts när en statlig utredning om ny äktenskapslagstiftning blir klar våren 2007. När det gäller vigseln är hälften av kandidaterna till kyrkomötet för, visade nyligen en enkät från Kyrkans tidning.
Fri församlingstillhörighet
Flera grupper vill att en person ska välja sin församling oavsett var han eller hon är folkbokförd. Så är det inte i dag.

Mer läsning

Annons