Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera gripna för Munch-kupp

Flera personer har gripits i Oslo misstänkta för inblandning i den senaste stölden av Edvard Munch-konstverk och verken har kommit till rätta, uppgav polisen på måndagskvällen.

Annons
 Det har gjorts tillslag i Osloområdet under kvällen, sade polisinspektör Iver Stensrud.
Några uppgifter om hur många de gripna är och vilken typ av inblandning i kuppen de misstänks för ville polisen inte uppge, men Stensrud bekräftade för mediebolaget NRK att de tre konstverken hittats.
Tillslagen ska ha gjorts i stadsdelen Kampen.
Det var en akvarell, Blå klänning, och två litografier av den norske konstnären Edvard Munch som i söndags kväll stals från ett hotell utanför Moss söder om Oslo. De båda grafiska bladen är ett självporträtt och ett porträtt av August Strindberg.

Miljoner
Blå klänning hängde i hotellets Restaurang Munch. Exakt vad akvarellen, målad 1915, kan vara värd är svårbedömt, men experter tror att det rör sig om minst två miljoner.
 Det är en bra akvarell, präglad av Munchs stil. Men när det gäller värdet är det inte någon Madonna eller Skriet, sade chefen för Munchmuseet i Oslo, Gunnar Sörensen.
Hotellet Refsnes Gods på Jelöya har de senaste åren byggt upp en samling av Munch-verk.
Munch-museet arbetar med en katalog över alla konstnärens verk. Någon fullständig sådan finns inte, trots att Edvard Munch avled redan 1944. Museet är därför mycket intresserat av att registrera bland annat målningar som är i privat ägo. Självt har museet 1 100 verk som är registrerade som målningar, och man gissar att det finns ytterligare mellan 600 och 800, säger projektledaren Gerd Woll.
Hon tycker också att de som äger litografier av Munch ska höra av sig.

150 Strindberg
Av den vanligaste litografin, Selvportrett, finns hittills 148 exemplar registrerade. 56 finns hos Munch-museet och 52 på andra museer. Det betyder att minst 40 blad av samma typ som det som stals från Refsnes Gods är i privata händer. Troligen finns också ett antal i utländsk ägo.
Av den andra stulna litografin, Strindberg, finns 125 tryck registrerade. Men sannolikt finns det cirka 150, varav i så fall 45 i privat ägo.
 Vi måste nog inse att kriminella kretsar har blivit hårdare och tuffare än förr. Samtidigt kan man inte bortse från att uppmärksamheten kring stölderna i Oslo i höstas kan ha fått en smittoeffekt, sade Hans Richard Elgheim, chef för ett auktionshus i Oslo, om stölden i söndags.
Madonna, målad 189394, och Skriet från 1893 hör till Edvard Munchs allra mest kända verk. De stals från Munch-museet mitt på ljusan dag av två beväpnade och maskerade män för ett halvår sedan. Målningarna har fortfarande inte kommit till rätta, trots massiva polisinsatser.

Mer läsning

Annons