Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera vill stoppa sponsringen av SVT

Annons
Arbetslivsminister Hans Karlsson kräver att moderatledaren Fredrik Reinfeldt och centerledaren Maud Olofsson tar avstånd från en annons i en lettisk dagstidning tidigare i veckan, som var undertecknad av politiker ur de båda partierna.
Annonsen är utformad som en ursäkt till det lettiska folket för behandlingen av det lettiska byggföretaget i Vaxholm.
 Det är exempellöst. De anklagar svenska fack och regeringen för främlingsfientlighet, säger Hans Karlsson.
Fartygstrafiken i Östersjön är på väg att bli säkrare. På torsdagen enades en expertgrupp inom FN:s sjöfartsorgan International Maritime Organization (IMO) om att rekommendera separerade fartygsrutter och djupvattensleder. Det innebär skärpta krav och åtgärder för att minska risken för fartygsolyckor och oljeutsläpp.
 Det här är en mycket stor framgång för sjösäkerheten i Östersjön, säger Johan Fransson, direktör vid Sjöfartsverket, till TT.
En ny studie visar ett samband mellan pappersindustrin och förhöjda halter av dioxiner i Bottenhavets fisk. Därmed är forskarna ett steg närmare ett sätt att få ner gifthalterna. Men det blir svårt att möta EU:s krav innan dispensen går ut 2006. Fisken i Östersjön är så full av dioxiner att ett antal arter inte får säljas till EU.
 De höga halter som är i fisk från Bottenhavet vill inte gå ner och det förutsätter att det finns ett pågående utsläpp, säger Mats Olsson
Det är inte bara konkurrenterna som vill stoppa SVT:s möjlighet att använda sponsring för att finansiera tv-programmen.
Flera tunga myndigheter och fackförbund säger i sina remissvar också nej.
I svaren finns synpunkter på det mesta, TV 4:s vd Jan Scherman konstaterar att dagens hårda regler kringgås dagligen av SVT. SVT:s konkurrenter får stöd av flera tunga remissinstanser, bland annat Konkurrensverket.

Mer läsning

Annons