Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyghavre sprider sig i Nordanstig

Ogräset flyghavre är ingalunda ett nytt problem men i sommar har det intensifierats i framför allt Gnarp, men även i Harmånger.

Annons
Problemen orsakas av ett utsäde, köpt i södra Sverige, som var smittat av flyghavre.
Vi har fått gå över fälten fyra - fem gånger, berättar flyghavreplockande jordbrukaren Ove Wallberg när ST träffar honom på ett kornfält vid E4 i Röde som är utsatt för flyghavre.
Jordbrukarna är skyldiga att plocka bort flyghavrestråna. Gör de inte det, kan länsstyrelsen utföra arbetet. Men jordbrukaren får betala.
Flyghavren kan föröka sig alldeles enormt om vi inte håller efter den. Det kan vara 15 - 50 korn på ett strå, säger Wallberg då han fyllt sin plastsäck till ungefär en fjärdedel.
Skulle flyghavren få hållas, skulle den kunna kväva all spannmålsodling i trakten. Den sprids med vinden men även fåglar som kanadagäss sprider den.
Man kan likna flyghavren vid kvickrot.
Ove Wallberg berättar att det efter plockningen blir tröskning och ytharvning på fälten i höst. Till våren blir det ytharvning igen, kornsådd och besprutning mot flyghavren.
Jordbrukarna får ingen ersättning för sitt arbete mot flyghavren. Det kan möjligen gå att få en ersättning av spannmålsleverantören.

Mer läsning

Annons