Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplan från olycksbolag till Sverige

SAS har fått ansvaret för säkerhetskontrollerna av det olycksdrabbade cypriotiska flygbolaget Helios Airways två återstående flygplan.

Annons
 Jag kan bekräfta att vi ska genomföra en så kallad "confidential check", som går lite utanför en normal säkerhetskontroll, på de bägge flygplanen, säger Birgitta Högman, informationschef på SAS Technical Services till TT på lördagen.
Det är efter en incident på fredagen som svenska SAS ska genomföra de tekniska säkerhetskontrollerna på de två Boeing 737 som Helios Airways har kvar.
Helios Airways tredje Boeing 737, på väg från Larnaca på Cypern, störtade i söndags norr om Aten och alla 121 ombordvarande omkom. På fredagen inträffade en incident där en av flygbolagets piloter rapporterade problem med vingklaffarna inför landning i Storbritannien. Planet omdirigerades från Luton till Londonflygplatsen Stansted.
Helios Airways har därför bestämt sig för att bolagets två återstående plan ska genomgå "totala och oberoende" kontroller för att "passagerare och den allmänna opinionen" ska känna sig trygga, enligt ett uttalande från Helios Airways på fredagen.
Planen ska flygas till Arlanda och SAS kommer att genomföra kontrollen av det ena planet på söndagen och det andra på onsdagen. Under tiden som kontrollerna pågår kommer Helios Airways att hyra in flygplan som ersättning.
Birgitta Högman vet inte varför Helios Airways har valt att vända sig till just SAS.
 Nej, men jag hoppas det beror på att de vet att vi har rätt kompetens, säger hon.

Mer läsning

Annons