Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyme ger inte upp

Flygbolaget Flymes vd Anders Holst avvisar alla profetior om bolagets snara undergång. —  Vi har en kassa på 100 miljoner kronor och årets resultat kommer att förbättras kraftigt, säger Anders Holst.

Annons
Konkurrensen på den svenska inrikesmarknaden är stenhård och biljettpriserna är på en nivå där inget bolag tjänar några pengar. SAS, Flynordic, Malmö Aviation och Flyme slåss om passagerarna på främst de stora linjerna från Stockholm till Malmö, Göteborg och Luleå.

Förlustaffär
Det går i vissa fall att köpa enkelbiljetter för några hundralappar. De priserna täcker inte ens avgifter och skatter.
SAS senaste lågpriskampanj håller enligt flera branschbedömare på att slå undan benen på konkurrenterna. Och den dystra profetian gäller främst Flyme.
Bolaget har bara ett år på nacken och har hittills tvingats redovisa jätteförluster. Resultatet för förra året blev en förlust på hela 136 miljoner kronor. Och under första kvartalet i år blev förlusten 23,9 miljoner kronor, vilket motsvarar en förlust på 182 kronor per såld biljett.

Olyckskorpar
 Vi har ända sedan starten för drygt ett år sedan ifrågasatts av en massa olyckskorpar. Reaktionen beror nog på att vi tagit över en rejäl bit av marknaden, säger Flymes vd Anders Holst till TT.
Flyme har kapat åt sig marknadsandelar på hela 34,5 procent på sträckan ArlandaSturup, 23 procent på sträckan ArlandaLandvetter och 13 procent på sträckan ArlandaHelsingfors. Men prispressen har varit knivskarp och lönsamheten usel.
Sedan SAS för drygt en månad sedan sjösatte sin lågprissatsning har dess har bolagets försäljning av lågprisbiljetter skjutit i höjden. American Express som är landets största resebyrå fördubblade under april sin försäljning av SAS-biljetter och det har främst drabbat Flyme säger flera bedömare som TT talat med.
Därmed skulle pressen på främst Flyme öka rejält och flera bedömare tror inte att bolaget överlever slaget på den svenska inrikesmarknaden.

Behöver inte mer pengar
Men Anders Holst är bergfast övertygad om att Flyme klarar konkurrensen.
 Vi har en kassa på 100 miljoner kronor och räknar med att förlusterna kommer att minska kraftigt i år. Det betyder att förlusten i år kommer att minska med 80 miljoner kronor till en förlust på 56 miljoner kronor, säger Anders Holst.
 Vi har hittills i år tagit charteruppdrag till ett värde av 70 miljoner kronor och det kommer att bli mer.
Hittills har Flymes 12 000 luttrade aktieägare skjutit till upp mot 200 miljoner kronor i bolaget och frågan är om inte ägarna behöver skjuta till ännu mer pengar.
 Vi behöver inte mer pengar från ägarna, säger Anders Holst.
Bolaget kontrolleras av affärsmännen Nils Bernhard och Glen Gustavsson som kontrollerar 20 procent av rösterna. Dessutom har den isländska investmentfonden Burdaras 5 procent av aktierna.
Flyme är noterat på Stockholmsbörsens Nya marknaden.

Mer läsning

Annons