Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN: Världens slavarbete en mångmiljardindustri

De dör i strid, av självmordsbomber, rena mord och undanskymda övergrepp.
Två år efter störtandet av Saddam Hussein fortsätter Döden att härska i Irak. Motståndet och terrorn visar inga tecken på att avta.
Över 12,3 miljoner människor världen över sitter fast i slavarbete, rapporterade FN-organet ILO på onsdagen. De som utnyttjar slaveriet tros göra en vinst på omkring 230 miljarder kronor om året.

Annons
Den senaste matematiken är grym.
Med onsdagsmorgonens fyra bomber inräknade har nära 400 människor dödats av självmordsbomber i Irak sedan den 1 maj. Lägg till det dryga 100-tal som under veckan stupat i strider i provinsen al-Anbar och det senaste massgravsfyndet av nyavrättade så pekar månadssiffran mot minst 1 000 döda.
Det blir 12 000 döda på ett år: ett helt Tidaholm eller Fagersta. Eller halva Nynäshamn.
Efter en nedgång kring parlamentsvalet i januari har dödandet intensifierats igen. Antalet bilbomber steg från 69 i mars till 135 i april mer än under någon annan månad sedan krigsfasen i Irak officiellt förklarades vara över i maj 2003.
Dödssiffrorna kunde dessutom vara högre. Någon brist på den dödliga utrustningen verkar inte råda.
Samtidigt säger sig USA-militären ha stött på en ny typ av betydligt hårdare motståndare under offensiven i al-Anbar.
 Det finns rapporter om att de här människorna är iklädda uniform. I vissa fall har de skyddsvästar och det finns misstankar om att deras utbildning överstiger den vi har sett hos andra, längre österut, säger generallöjtnant James Conway på USA:s generalstab till nyhetsbyrån AFP.
Offensiven ska slå ut en av infartsvägarna till Irak för utländska stridande, som fortfarande anses stå för merparten av självmordsbomberna. Amerikanska underrättelseanalytiker oroas dock över rapporter om att allt fler attentat utförs av irakiska sunniaraber, både frivilligt och av tvång.
Optimistiska USA-befäl ser den upptrappade terrorn som ett sista försök till kraftansamling från jordanske terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi och dennes anhang. Pessimisterna varnar i sin tur för ett fullskaligt inbördeskrig.
Närmare 90 procent av slaverivinsten kommer från sexhandel.
Rapporten från ILO, Internationella arbetsorganisationen, är den första globala granskningen av tvångsarbetet.
Hittills har det främst varit ett fenomen i Asien men också på andra håll förekommer slavarbete ohindrat, skriver ILO. FN-organet efterlyser en världsomspännande allians mot detta "samhällsgissel" som tycks sprida sig.
 Tvångsarbete är globaliseringens baksida och berövar människor deras grundläggande rättigheter och värdighet, sade ILO:s chef Juan Somavia när rapporten lades fram i Genève.
FN-organet understryker att slaveri förekommer på alla kontinenter "i nästan alla länder och i alla slag av ekonomier".
 Vi kan nu ge viktig statistik från regioner där tvångsarbete inte har märkts tidigare, kommenterade undersökningens chef Roger Plant.
I en internationell konvention från 1930-talet definieras tvångsarbete som allt ofrivilligt arbete som en person under hot om straff tvingas att utföra. Tidigare ansågs tvångsarbete främst tillämpas av totalitära regimer mot inspärrade lägerfångar. Men med konventionen utsträcktes definitionen till att även omfatta när chefer håller inne löner eller id-papper för att hindra arbetare att ge sig av.
De allra flesta slavarbetarna, cirka 9,8 miljoner, är sårbara, fattiga människor som utnyttjas av privata förmedlare till tvångsarbete eller tvingas in i hushålls- eller jordbruksarbete, fastslår ILO-rapporten.

Mer läsning

Annons