Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkrace är sporten där regler är undantag

/
  • Torbjörn Åsell, Timrå trycker till Marcus Vesterlund, tävlande för Södra Lappmarken.

Så länge motorn går och alla fyra hjulen sitter kvar, kan man köra vidare i ett folkracelopp. Den som tror att högerregeln och väjningsplikten gäller överallt bör se en tävling av det slag som Timrå MK arrangerade i Stavre på lördagen. Buckligare kan icke bilar bliva.

Annons
Fast den som fått sina första bucklor ser ändå salig ut. Som Ari Pakkanen, exempelvis, som just varit med om sin allra första tävling:
Roligare än så här kan det inte bli, försäkrade han medan han försiktigt lotsade sitt lilla barn i vagnen inne i depåområdet.
Det här var säsongens sista tävling som arrangerades av Timrå MK i den gamla nedlagda grustäkten. Därför hette den följdriktigt "Sista chansen". Det var ovanligt många som tog den, med ett 80-tal anmälda förare.
För många finns det alltså en hel lång vinter att buckla ut, svetsa till, trimma motor och spackla sprickor.
Men man ska nog inte lägga ner för mycket jobb på bilen. Hur mycket möda och ovikta tusingar man än investerat i den gamla Saaben eller Volvon, så får man bara 4 500 spänn för plåtskrället om någon vill köpa den.
Det är en av de få regler som finns och efterlevs, bestämmelsen att alla bilar är till salu efter tävlingsdagen. Man lägger ett förseglat bud till tävlingsledningen. Vill flera köpa samma bil så blir det lottdragning. Men ägaren måste alltid vara beredd att sälja. För 4 500.
Kanske var det därför som normalt så körstarke Fredrik Eliasson, från Vilhelmina, såg glad ut trots att hans Opel med Volvomotor havererat i ett av loppen. Nu får han behålla den över vintern i alla fall.
Fredriks sambo Irja kör också folkrace, i samma buckliga Opel. Och hon såg lika glad ut hon med, fast dom åkt 32 mil enkel resa för att ta sig till Stavre med buckliga bilen på släpet.
Vi stannar tills imorgon, och då blir det IKEA, förklarade hon förväntansfullt.

Mer läsning

Annons