Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrapenning bara upp till barnets fyraårsdag

Föräldrar ska bara kunna ta ut föräldrapenningen tills barnet fyller fyra år, föreslår regeringens utredare Karl Petter Thorwaldsson.
Han hoppas därmed att kvinnan fortare kan komma ut på arbetsmarknaden igen.

Annons
Karl Petter Thorwaldsson har en längre tid utrett föräldraförsäkringen och hans utredning ska vara klar i september. Ett förslag som han kommer att lägga fram är en begränsning av föräldrapenningen.
I dag kan föräldrar stanna hemma med barnet i sammanlagt 480 dagar. Föräldrapenningen kan tas ut tills barnet fyllt åtta år eller tills barnet har slutat det första skolåret.

Utjämna löneskillnader
Nu vill Thorwaldsson att föräldrarna måste ta ut föräldrapenningen innan barnet fyllt fyra år.
 Skälet är att vi vill att kvinnorna ska arbeta mindre deltid. Som det är nu jobbar många kvinnor deltid i långa perioder, kanske upp till tio år och detta är den främsta orsaken till att skillnaderna är så stora mellan män och kvinnors löner, säger Karl Petter Thorwaldsson till TT.
Han menar att det inte är föräldraledigheten i sig utan föräldrarnas beteende efter föräldraledighetens slut som skapat skillnaden i lönerna.
 För att utjämna löneskillnaderna måste mamman och pappan dela på föräldraledigheten bättre. Vårt förslag gör det lättare för kvinnan att gå tillbaka och jobba heltid. Jag hoppas att båda föräldrarna kan diskutera sig fram så att bägge delar på ansvaret, går ned i arbetstid och hämtar barnen på dagis, säger Thorwaldsson.

Fler män
När barnet fyllt fyra år föreslås vidare att varje förälder ska kunna vara hemma i tio dagar per år fram till det barnet fyllt tio år, skriver Dagens Nyheter.
Karl Petter Thorwaldsson tror att begränsningen i föräldraförsäkringen är ett steg i rätt riktning för att förmå männen att vara hemma mer med barnet.
 Ett ännu större steg är att vika en viss tid för varje förälder. De ska inte kunna överlåta tiden till varandra. Jag kommer att föreslå flera vikta månader. I dag måste två månader tas ut av mamman eller pappan, säger han.
I slutet av mars framkom det också att Thorwaldsson kommer att föreslå att föräldraförsäkringen byggs ut med en särskild månad före barnets födelse. Månaden skulle vara frivillig att ta ut och ge 80 procent i ersättning.
Statsminister Göran Persson ställde sig på lördagen avvaktande inför Thorwaldssons förslag:
 Han har en massa idéer som rör om i grytan. Det kan vara en bra ansats av en statlig utredning att ifrågasätta en del strukturer ordentligt. Men sen får vi se vad som tål remissomgång. Jag har inte satt mig in det än så jag vågar inte kommentera.

Mer läsning

Annons