Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud mot fingeridentifiering av elever står fast

Gymnasieskolorna i Uddevalla får inte använda hela eller delar av elevernas fingeravtryck för att registrera vilka av dem som äter på skolrestaurangen eller ej, slår länsrätten i Stockholm fast.

Annons
Uddevalla kommun hade överklagat ett förbud från Datainspektionen att använda partiella fingeravtryck för att lista de elever som betalar för sin skolmat i syfte att hindra dem som inte betalar att äta gratis.
För att få ut en tallrik från en automat i skolrestaurangen har gymnasieeleverna sedan 1997 då avgiften för skolmat infördes i Uddevalla dels fått knappa in en sifferkod, dels fått lämna ett fingeravtryck, som tillsammans har identifierat eleven. Ett smidigt och säkert sätt att skapa rättvisa mellan betalande och ickebetalande elever, tyckte barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla.
Men metoden är integritetskränkande, enligt Datainspektionen som i januari i år förbjöd kommunen att fortsätta med registreringen av fingeravtryck med hänvisning till personuppgiftslagen (PUL). Beslutet gällde också Lerums kommun och redan förra året fattades ett liknande beslut för Vetlanda kommun.
Till saken hör att Uddevalla vid starten med de nya tallriksautomaterna för åtta år sedan fick klartecken från Datainspektionen som då stödde sig på datalagen. I sitt överklagande till länsrätten säger kommunen sig inte förstå på vilket sätt intrånget i den personliga integriteten har ökat sedan dess.
Det svarar inte länsrätten på. Men enligt rätten finns det enklare och mindre integritetskränkande sätt än att använda fingeravtryck som identifieringsmetod och avslår överklagandet.
Uddevallas gymnasieelever betalar 1 750 kronor per läsår i måltidsavgift.

Mer läsning

Annons