Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlamad fick ingen färdtjänst

/
  • Johan Eklund, Forsa, Njurunda, sitter visserligen i rullstol men lever ändå ett aktivt liv. Han skjutsar sina barn, uträttar ärenden och föreläser för vårdpersonal i bland.

En dikeskörning i Särna, Dalarna, gjorde Johan Eklunds handikappanpassade bil obrukbar. För att ta sig till Örnsköldsvik där han skulle föreläsa ville han anlita Riksfärdtjänst. – Du skulle ha ringt för fyra, fem veckor sedan, lydde svaret.

Annons
I Örnsköldsvik skulle han föreläsa om aktivt liv i Västernorrland för chefer inom kommunal vård och omsorg.
Men ett aktivt liv i Medelpad tycks inte vara möjligt om Sundsvalls kommun får bestämma. Inte ens i ett akut läge kunde Johan Eklund snabbt få tillgång till riksfärdtjänst. Först måste det utredas om han är berättigad.
Till saken hör att Johan Eklund är förlamad från brösthöjd och ner till tårna på grund av han krockade med en älg 1999.
Tillstånd att använda färdtjänst inom kommunen har han haft sedan tidigare.
Ingen ska behöva vänta så länge för att få besked om man får tillgång till riksfärdtjänst, säger Johan.
Han hade möjlighet att ordna egen skjuts men menar att så bra förspänt har inte alla.
Jag är lyxhandikappad. Jag orkar slåss för mina rättigheter och jag har bra stöd av min familj och mina vänner, säger Johan Eklund.
Kollektivtrafikschefen Christer Tarberg förklarar varför Johan inte kunde få använda riksfärdtjänst:
Vi får 70 till 90 ansökningar per vecka och behandlar dem i den ordning de kommer in. Skulle vi ta akutfall först skulle de som sitter tysta och väntar, få vänta ännu längre, säger Christer Tarberg.
Alla som ansöker om riksfärdtjänst för första gången får ett hembesök då dennes behov bedöms. I Johan Eklunds fall kan man tycka att det borde räcka med att en läkare intygar att han är förlamad från brösthöjd för att han ska kunna bedömas ha rätt till riksfärdtjänst. Men den ordningen har inte riksfärdtjänst. Christer Tarberg anser inte att läkare har den kunskap som krävs för att bedöma om Johan behöver färdtjänst eller inte.
Vår personal har arbetat länge med detta och vet vad som krävs, säger Christer Tarberg.
Men att vänta fyra, fem veckor, är inte det väl länge?
Det är inte alltid man behöver vänta så länge. Alla måste väl planera sina resor. Man bestämmer väl inte från en dag till en annan att man ska åka någonstans. Om bilen har gått sönder är det väl i första hand försäkringsbolaget som ska hjälpa honom med en annan bil.
En handikappanpassad bil?
Nej, det kan ju vara svårt.

Mer läsning

Annons