Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare fann dokument från tiden före branden

/
  • Det har varit tre intensiva dagar för forskarna i Haverö. Skrivstil från hundratals år tillbaka ska tydas och föras in på datorer och fem stora flyttlådor med handlingar ska bearbetas. Eva Odhner, Rolf Lusth, Gunborg Sundqvist, forskare i lokalhistoria, försöker tyda skriften.
  • Karl-Ingvar Ångström, Sven-Erik Forsberg
  • För det mesta botades alla möjliga krämpor förr genom åderlåtning. Forskargruppen i Haverö har hittat ett schema som tala om vilka tolv dagar på året man inte fick åderlåta sig. Vad det har att göra med är de inte säkra på, kanske var det hur månen stod eller något liknande.
  • Karl-Ingvar Ångström, Sven-Erik Forsberg, Eva Odhner, Rolf Lusth, Gunborg Sundqvist och Sture Henriksson
  • Forskargruppen i Haverö har hittat två föregångare till sedlar. Längst ut är 12 skillingar från 1802 och bredvid ligger 8 schilling från 1846.

Forskargrupp i Haverö har hittat bouppteckningar som kommer från tiden innan branden i Sundsvall. — Det är viktigt att få fram den här informationen, speciellt i Medelpad där det inte finns så mycket kvar efter branden, säger initiativtagaren Karl-Ingvar Ångström.

Annons
Forskarveckan i Haverö är slut, men jobbet med att bevara gårdarnas bouppteckningar har knappt börjat. Fem stora flyttlådor med handlingar mötte forskargruppen i måndags och även om de hunnit gå igenom en hel del finns det mycket kvar att göra.
Vi går igenom handlingarna, delar upp dem efter gårdar och gör förteckningar. Det vi inte hinner göra den här veckan hoppas jag att vi kan fortsätta med senare. När allt är sammanställt ska det skannas, säger Karl-Ingvar Ångström som är ordförande i Midälva genealogiska förening och initiativtagare till forskarveckan.
Det finns handlingar från 1600-tal och framåt. Det mesta är bouppteckningar från 1700- och 1800-talet med mycket detaljerade beskrivningar.
Det står om allt från skedar till underkläder. Beskrivningarna är mycket detaljerade och ofta står det precis hur mycket sakerna kostade, säger Gunborg Sundqvist, ordförande i Haverö hembygdsförening.
Idén med forskarveckan föddes i och med att det EU-finansierade projektet Bykistor startade. Projektet går ut på att Ånge kommun som ska samla in handlingar från byarna runt omkring i kommunen. I det arbetet insåg Karl-Ingvar Ångström att det finns många handlingar som kommer från gårdarna och inte bara från byarna.
Jag tyckte att det var synd att man inte skulle ta vara på dem. Jag hoppas vi kan fortsätta arbetet i andra byar framöver, säger han.
Registreringen av handlingarna har stor betydelse för släktforskningen och även för världsarvet. Efter branden i Sundsvall 1888 finns det inte många bouppteckningar kvar som kan visa hur man levde och verkade i Medelpad förr.
Vårt syfte är att kulturarvet ska få leva vidare och att det ska bli mer lättillgängligt. Målet är att till slut kunna sammanställa alla bouppteckningar på en cd-skiva, men det kommer dröja länge till innan vi kan göra det. Det är ett stort arbete som nu delvis är gjort i Haverö, säger Karl-Ingvar Ångström.
På det här viset kan man få en bra bild på hur man hade det förr, säger Gunborg Sundqvist.

Mer läsning

Annons