Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare förespråkar försiktighet med ultraljud

Undersökningar med ultraljud under graviditeten kan skada fostret. Svenska forskare uppmanar därför till försiktighet, och undersöker nu om ultraljud kan kopplas till psykisk sjukdom och hjärncancer.

Annons
 Som kunskapsläget ser ut i dag går det vare sig att bekräfta eller utesluta att ultraljud under graviditeten kan vara skadligt, säger forskaren Helle Kieler vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet (KI), till TT.
Hittills har ingen vetenskaplig studie kunnat visa att ultraljud skulle vara till framtida men för fostret, men alla forskare är ändå inte helt övertygade om metodens säkerhet. Ultraljudsvågor har förmågan att skada vävnad genom att exempelvis hetta upp den. Och några djurstudier har kopplat ultraljud till störd intellektuell utveckling senare i livet, påpekar Kieler och hennes forskarkollegor i en ny studie som publiceras i senaste numret av medicintidskriften Epidemiology.

IQ-test
Forskarna har studerat sambandet mellan ultraljud och intelligens hos 180 000 pojkar födda på svenska sjukhus mellan 1973 och 1978. På 1970-talet var ultraljudsundersökningar inte lika vanliga som i dag, så forskarna kunde enkelt dela upp pojkarna i två grupper. Sedan kontrollerade de resultaten på de intelligenstest som pojkarna gjorde i samband med mönstringen och fann en liten skillnad i prestation till de ultraljudsundersökta pojkarnas nackdel.
Skillnaden var dock väldigt liten, och när forskarna undersökte flera tusen brödrapar där ena pojken hade undersökts och den andra inte hittade de ingen skillnad i intelligens över huvud taget.

Högre energinivåer
Icke desto mindre anser forskarna att försiktighetsprincipen bör råda för ultraljudsundersökningar.
 Efter en första ultraljudsundersökning för att datera graviditeten och fånga upp eventuella missbildningar bör ytterligare undersökningar göras bara om det finns klara medicinska skäl till det, tycker jag, säger Helle Kieler och betonar att undersökningstiden bör vara så kort som möjligt.
 Särskilt med tanke på att den energi som används i dagens undersökningar är sex till tio gånger högre än den var på 70-talet. Det krävs för att kunna ge riktigt bra bildkvalitet, säger hon.
Kieler och hennes kollegor undersöker nu om det finns någon koppling mellan ultraljud och psykisk sjukdom, närmare bestämt schizofreni, hos de pojkar som föddes på 1970-talet.
 Vi vill också se om det finns något samband mellan den ökade förekomsten av hjärntumörer hos barn och den ökade användningen av ultraljud, säger hon.
I dag undersöks så gott som alla blivande barn i Sverige med ultraljud. Få mödrar avböjer den rutinmässiga kontroll som erbjuds före graviditetsvecka 19.
 Om ultraljud har någon effekt så är den troligen störst i tidig graviditet, säger Helle Kieler.

Mer läsning

Annons