Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare kartlägger gräsens historia

Gräsen är de verkliga nykomlingarna i livets historia på jorden. Först för några få årmiljoner sedan blev de vanliga i naturen.
Men en ny svensk studie avslöjar en märklig detalj. Många grässläkten är inte så unga som man trott. De fanns långt innan de började dominera sin miljö.

Annons
Studien, som inom kort publiceras i den amerikanska tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (050823), har utförts av paleobotanikern Caroline Strömberg vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Genom att kartlägga förekomsten av så kallade fytoliter eller växtkisel i sediment från västra Nordamerika har hon lyckats fastställa förekomsten av gräs på kontinenten under de senaste 40 årmiljonerna.
Hon slår fast, vilket varit känt länge, att gräsen blev dominerande först under miocentiden, för 24 till 5 miljoner sedan. Men hon visar samtidigt, tvärsemot rådande teorier, att familjen hade uppnått en imponerande mångfald av släkten och arter långt tidigare än så. Redan för 34 miljoner år sedan var diversiteten stor.
 Ingen har gjort en liknande studie på växtkisel förut. Tidigare har man bara letat efter frön i de fossila lagren, vilket har gett ett magert resultat i äldre sediment, säger Strömberg.

Märkligt tidsglapp
Orsaken till de magra resultaten beror givetvis på att gräsen var sällsynta på den tiden. Ändå var många släkten som senare skulle bli så dominerande fullt utvecklade. Frågan är vad det enorma tidsglappet beror på.
 Liknande tidsglapp har konstaterats också för blomväxter, myror och termiter. Alla grupperna utvecklades långt innan de blev dominanta. Fenomenet är troligen ganska vanligt, säger Strömberg.
 När gräsen utvecklades var öppna marker ovanliga i Nordamerika. De måste ha levt i marginella miljöer, men dessa var uppenbarligen tillräckliga för att åstadkomma en diversifiering. Sedan när klimatet blev torrare och landskapen mer öppna kunde de snabbt dra fördel av de nya möjligheterna.
Troligen var utvecklingen likartad i övriga världen. Strömberg planerar nu att fortsätta studierna med material från Europa, Asien och Afrika.

Mer läsning

Annons