Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare söker dödligt nervgift i blommande alger

De aktuella blågröna algerna kan producera ett dödligt nervgift som skulle kunna ligga bakom svåra sjukdomar som alzheimer, als och parkinson. Forskare vid Stockholms universitet gör nu tester i den pågående algblomningen.

Annons
De blågröna algerna, som egentligen heter cyanobakterier, kan ge akuta förgiftningssymptom hos den som får i sig av vattnet.
Men nu söker forskarna också i algsörjan efter det förrädiska nervgiftet BMAA som kan orsaka en dödlig alzheimer/als-liknande sjukdom, skriver Svenska Dagbladet. De första proverna togs på tisdagen och svaret väntas om ungefär en vecka.
I grunden ligger forskarrön som publicerades i april i år och som visade att cyanobakterier kunde producera nervgiftet.

I hela världen
Forskningen bygger vidare på de mer än 20-åriga studier som gjorts på en folkgrupp på Söderhavsön Guam där många drabbats av en svår neurologisk sjukdom som liknar als.
Forskarnas tes är att människorna på ön blivit sjuka genom att äta flygande hundar som i sin tur skulle få i sig giftet via en kottepalm där BMAA-giftet har konstaterats. Substansen hittades sedan även hos tio döda alzheimerpatienter i Kanada. Därmed kunde forskare visa att samma gift producerades av cyanobakterier i hela världen.
Flera forskargrupper, bland annat vid Karolinska sjukhuset i Solna, är engagerade eftersom svaren kanske kan lösa gåtan med de svåra neurologiska sjukdomarna.

Griper halmstråt
Livsmedelsverket i Uppsala ska dra sitt strå till stacken genom att analysera dricksvatten och livsmedel som fisk, skaldjur, kött och ris i jakten på BMAA.
 Senare i år bör vi kunna tala om ifall giftet överhuvudtaget finns i livsmedel och i så fall hur mycket. Det är ju oerhört allvarliga och svåra sjukdomar det handlar om, så även om det bara är ett halmstrå så måste man nog ta det, säger Karl-Erik Hellenäs, kemist vid Livsmedelsverket.
Blir svaret ja återstår flera års arbete för att bland annat ta reda på hur mycket av giftet en människa behöver få i sig för att hjärnan ska påverkas.
Tills vidare kvarstår tidigare rekommendationer om att undvika bad i algsoppigt vatten och att absolut inte dricka det.

Mer läsning

Annons