Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försök med höjd hastighet på motorväg i Halland

Nu blir det tillåtet att köra 120 km/tim på motorväg.
Men det gäller bara under goda väderförhållanden på en 5,5 mil lång sträcka av E 6 mellan Heberg utanför Falkenberg till Skottorp utanför Båstad i södra Halland.

Annons
Försöksprojektet invigs på fredag av infrastrukturminister Ulrica Messing och är en del av ett nationellt försöksprojekt med variabla hastighetsgränser på 16 olika sträckor runt om i landet. Ingen annanstans blir det dock tillåtet att köra 120 km/tim.
Att den högre hastighetsgränsen ska utvärderas i södra Halland beror, enligt projektledaren Christer Olsson, på att den delen av E 6/E 20 håller hög standard.
En förutsättning för den höjda hastighetsgränsen är att det ska gå att dämpa den vid sämre väderförhållanden och tät trafik.
Normalt gäller de 120 km/tim som visas på plåtskyltar längs vägen. När hastigheten sänks tänds digitala skyltar.
Sju väderstationer samlar in data som skickas vidare till en central station, där en operatör verifierar informationen med hjälp av väderprognoser, kameror och personal på plats.
Om utvärderingen visar att vädret är ogynnsamt aktiverar operatören hastighetssänkningarna med individuella variationer på åtta olika delsträckor.
 De lägre hastighetsgränser som kan bli aktuella är 60, 80, 100 och 110 km/tim, säger informatör Peter Sundbom på Vägverket Region Väst.
Försöken med variabla hastighetsgränser omfattar sammanlagt 16 sträckor över hela landet.
Uddevallabron är exempel på en känslig sträcka, där hastighetsgränsen kommer att kunna varieras efter väder- och trafikförhållanden.
Vägverket uppger att variabla hastighetsgränser i grunden handlar om att öka acceptansen för hastighetsgränserna och därmed få fler att följa dem. Många förare överträder hastighetsgränserna när förhållandena är bra och ligger precis på den lagliga hastigheten då väglaget gör att man egentligen borde ta det lite lugnare.

Mer läsning

Annons