Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först ja - sedan nej till att bygga på Gran

/
  • Leif Berglin och sonen Anton blir inte fritidsboende på Gran. Länsstyrelsen ändrade snabbt sitt ja-besked till ett nej.

I slutet på september gav länsstyrelsen i Gävleborg Leif Berglin, Gnarp, lov att bygga ett fritidshus på ön och naturreservatet Gran.
Nu har samma länsstyrelse sagt nej.

Annons
Besvär från Gävleborgs naturskyddsförening och naturbevakaren Hans Östbom, Njurunda, till miljödomstolen godtas av länsstyrelsen och Leif Berglin får plötsligt inte bygga ett fritidshus.
Därmed ändrar länsstyrelsen det tidigare fattat beslut om att ge dispens för bygget. Nu heter det att Leif Berglin inte har några särskilda skäl för att få dispens och därför medger länsstyrelsen också att det gamla beslutet var felaktigt. Länsstyrelsen ändrar sig innan miljödomstolen avgjort ärendet.
Det är ju märkligt, tycker Leif Berglin. I den här kommunen ska tydligen allt havsnära byggande stoppas till varje pris.
I andra kommuner är det mycket lättare att få bygga vid vatten. Egentligen skulle man flytta, säger Leif Berglin som är företagare på orten.
Han är kritisk till hur Östbom och naturskyddsföreningens lokale ordförande, Sven Norman, agerar.
Östbom kan ta emot kanske 40 personer för guidning och boende på ön. Då är inte miljön så känslig.
Och Sven Norman har själv ett tjärn- och havsnära fritidshus i Vattingen. I konsekvensen namn borde han riva det och upplåta marken till allmänheten.
I sin skrivelse framhåller Hans Östbom att de "kraftiga störningar och intrång som gjorts på Gran och i skyddsområdena utanför gjorts av dem som har stugor på ön. Alla vill inte acceptera skyddsvärdena".
Hans Östbom skriver också att Leif Berglin inte har någon koppling till Gran.
Min morfar var fiskare och morfars bror, Verner Lindberg, var delägare i en stuga på ön, replikerar Leif Berglin.
Norman och Östbom vill ha kusten för sig själva.
Naturskyddsföreningen anger bland annat att ett lov för byggande skulle bli prejudicerande även för andra.

Mer läsning

Annons