Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvar byggt på nätverk får hård kritik

Försvaret får hård kritik för sitt arbete med att utveckla NBF, det moderna nätverksbaserade försvar som ska ersätta det gamla.

Annons
Statskontoret, som i en ny rapport står bakom kritiken, vill nu att försvaret ska analysera om det går att ändra inriktning eller helt eller delvis avbryta arbetet med NBF.
Men att lägga ned NBF vore som att stanna kvar vid dagens nationella försvar och därmed avstå från samarbetet med andra länder i internationella insatsförband, säger Per Nilsson, chef för Högkvarterets ledningsutveckling, till TT.
Statskontoret anser att de konkreta resultaten med NBF hittills är ytterst få, att riskerna är höga och att kostnaderna för projektet saknas.
 Man bedriver detta som att NBF är den enda vägen, och det finns inget utrymme för att regeringen ska fatta ett annat beslut. Det är orimligt och ytterst allvarligt, säger Anders Dager vid Statskontoret till Svenska Dagbladet.

Bantat men snabbare
NBF bygger på att IT och snabba kommunikationer ska göra det numera bantade försvaret mer effektivt.
Per Nilsson tycker att Statskontorets bild är felaktig. I grunden för att myndigheten ser NBF som ett IT-system.
 Gör man det så kan det uppfattas fluffigt. Det är en helhetslösning som syftar till att våra styrkor ska kunna göra insatser tillsammans med andra parter, säger han.
Han framhåller att det finns flera konkreta resultat, samt att försvaret blir snabbare och smidigare.
 Vi blir också mycket duktigare än tidigare i informationen till riksdag och regering, så att de kan välja hur mycket de olika stegen får kosta. Och för att de successivt ska kunna välja väg för försvaret.

Hemlig bilaga
Nilsson påpekar också att regeringen får kostnaderna redovisade i en hemlig bilaga.
 Orsaken till att vi inte redovisar prislappen för varje upphandling är strikt kommersiell. Detta för att leverantörerna inom industrin inte ska kunna skriva offerter mot hur mycket pengar som finns.
Det är inte första gången arbetet med NBF får kritik. Statskontoret har varit skeptiskt i olika granskningar sedan 2002. Den senaste kom i november i år. Också i försvarsutskottet har det ifrågasatts. Det amerikanska analysföretaget Gartner har lämnat tre rapporter och pekat på nya säkerhetsrisker varje gång.

Mer läsning

Annons