Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp vill utvisa utlänningar som begår grova brott

Utlänningar som begår grova eller upprepade brott ska utvisas från Sverige.
Det är en av flera punkter i folkpartiets förslag till nytt integrationsprogram som ska antas av partiets landsmöte i augusti.

Annons
 Toleransen har gränser. Vi vill bekämpa missbruk av gästfriheten, sade riksdagsledamoten Nyamko Sabuni, när integrationsgruppen presenterade förslagen vid en pressträff på onsdagen.
Den som döms till två års fängelse eller som har dömts tre gånger för brott ska automatiskt utvisas ur landet.
En annan myndighet än domstolen, exempelvis Migrationsverket eller polisen, ska sedan avgöra om det går att verkställa utvisningen.
 Den som riskerar tortyr, avrättning eller har starka sociala skäl ska inte utvisas, säger Sabuni.
Men både hon och gruppens ordförande Mauricio Rojas gör bedömningen att fler än i dag kommer att utvisas från Sverige. "Öka markant", tror Rojas medan Sabuni är mer försiktig i sina slutsatser.

Få jobb lättare
 Det är en viktig markering att den som kommer hit har en skyldighet att sköta sig, säger Rojas.
Att ha bott och verkat i Sverige hela livet räcker inte som skäl till att få stanna.
 De som blir gladast över detta är invandrare och flyktingar. Vi vill skydda majoriteten som sköter sig. Blundar vi för problemen så hjälper vi de främlingsfientliga, säger han.
Gruppen vill även att återreseförbudet ska skärpas och löpa på minst tio år. För vissa brott som hedersmord och våld mot kvinnor samt medverkan till könsstympning, barnäktenskap och tvångsäktenskap gäller livstids utvisning.
Programmet "Bryt utanförskapet" innehåller en lång rad förslag. Det viktigaste är att ersätta "ta-hand-om"-modellen med egenmakt och att öka möjligheten till arbete, enligt Rojas.
Men där finns också förslag om närpolis i alla bostadsområden som präglas av utanförskap, trygghetsgaranti i skolan och att lärare från den kommunala skolan ska undervisa om livsåskådning i konfessionella friskolor.

Spelar på rädsla
Vad håller folkpartiet på med? Var finns folkpartisterna som brukade stå upp för humanismen? undrar Luciano Astudillo, riksdagsledamot och vice ordförande i socialdemokraternas integrationsgrupp.
Han reagerar mot att folkpartiet gång på gång, med hans ord, utnyttjar integrationsfrågorna för att slå sig in i debatten, alltifrån svensktest för medborgarskap till utvisning.
 De spelar på en upplevd rädsla och gör alla problem till invandrarfrågor. Till slut tappas greppet och det oroar mig, säger han.
Astudillo tycker att det är rätt att ta den ökande otryggheten på allvar:
 Man ska inte få stanna efter grova brott. Men beslutet om utvisning måste ske på ett rättssäkert sätt och vi måste ha en individuell prövning.

Mer läsning

Annons