Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från förtvivlan till hopp på försvarsorter

Domedagsstämning rådde i Östersund för ett halvår sedan när beskedet kom att nästan all militär verksamhet ska upphöra.
På lördagen kom det slutgiltiga beskedet om att närmare 1 200 statliga jobb ska ersätta de över 2 000 militära jobben.

Annons
 Jag är mycket nöjd med resultatet av arbetet som regeringen och deras samarbetspartner åstadkommit. De jobb som ska flyttas hit förstärker den profil som vi har på vårt näringsliv. Det gör att vi har stora förhoppningar om att det kommer att skapa utveckling och fler nya jobb i framtiden, säger kommunalrådet Jens Nilsson (s).
Hittills har Östersund legat lågt i kontakten med de anställda på myndigheterna för att inte störa och skapa oro i den process som pågått efter regeringsbeslutet om utlokalisering av statliga jobb.

"Ser positivt"
 Nu ska vi satsa på en bred informationskampanj och visa att Östersund och Jämtland är en bra kommun och region att arbeta, leva och bo i. Vi hoppas naturligtvis att så många som möjligt tar chansen och flyttar med. Vi behöver nya människor med nya idéer samtidigt som lokaliseringen ger dem som redan bor här möjlighet att söka nya spännande jobb, säger Jens Nilsson.
De ansvariga på Östersunds kommun är inte rädda för att de ska misslyckas med att hitta bra lokaler för de nya jobben som flyttas till Jämtland.
 Vi har redan en regementsnedläggning bakom oss och då lyckades vi bygga om lokalerna och skapa ett modernt och trivsamt campusområde för Mittuniversitetet. Det finns en hel del bra lokaler som står och väntar. Visst är det en utmaning att få allt att fungera, men det är bara något som vi ser positivt på, säger Jens Nilsson.
Även Jan Lundgren (s), kommunstyrelsens ordförande på Gotland, är nöjd. Visby har räknat med att förlora cirka 500 försvarsjobb med nedläggningen av P 18 men har i gengäld utlovats 620630 ersättningsjobb.

Passar
Lundgren anser även att jobben inte minst det planerade Östersjöcentrumet med inriktning på handel, samarbete och kunskapsutbyte passar just Gotland:
 Vi kommer att ha ett många statliga tjänstemän som arbetar med sjöfart och andra Östersjöfrågor.
Han uppger att redan är en slags kommunal mottagningsorganisation i drift för nyinflyttade.
 Där får man hjälp med att hitta bostäder, skolor och annat som behövs.
Karlstad och Kristinehamn får 650660 jobb. Detta förstärker "tillväxtkorridoren mellan Oslo och Stockholm", skriver Lena Melesjö Windahl (s) i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons