Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Freivalds stöder Jämtins Israelkritik

Avvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna hade inte kunnat ske i amerikansk regi om inte utrikesminister Anna Lindh gett klartecken.
Den versionen gav Säpo i konstitutionsutskottet på tisdagen.
UD avvisade påståendet.
Carin Jämtin talar bara för sig själv när hon beskriver läget i Israel och på Västbanken som "för jävligt". Och biståndsministerns ord till TT om att Israels mur är "vansinnig och sjuk" är privata åsikter. Det utgår Israels regering ifrån.

Annons
Enligt Säpo hölls också justitiedepartementet löpande informerat.
På båda dessa punkter tvekade inte polisintendent Arne Andersson, som ansvarade för operationen på Säpo. Han såg huvudsakligen till att informationen fördes vidare till den politiska nivån.
Avvisningen till Egypten har blivit ett snårigt dilemma. Senast kritiserades Sverige av FN:s tortyrkommitté och på tisdagen var det åter dags för riksdagens konstitutionsutskott (KU) att ställa frågor till de inblandade.
Arne Andersson hänvisade till det hemliga regleringsbrev som regeringen utfärdat för Säpos del. För Säpo råder informationsplikt i frågor som tangerar det politiska området, uppgav han.
I första hand informeras justitiedepartementet, men i detta ärende även utrikesdepartementet (UD) eftersom huvudansvaret låg där.
Arne Andersson informerade vid ett möte på UD den 17 december 2001 bland annat Anna Lindh om erbjudandet om transporthjälp från den amerikanska säkerhetstjänsten.
För KU berättade Andersson hur Anna Lindh under en halv minut gick avsides med några av sina medarbetare och sedan gav klartecken.
UD gav som tidigare en annan version av mötet. Enligt dåvarande chefen för politiska avdelningen, Sven-Olof Petersson, liksom dåvarande statssekreteraren Gun-Britt Andersson, berättade Säpo vid mötet med Anna Lindh inte något om att avvisningen skulle ske med amerikanskt plan och amerikansk personal.
Ordet amerikan diskuterades inte, enligt Petersson.
Justitieminister Thomas Bodström sade att han informerades först den 7 januari 2002.
Han ville inte kommentera vad som förevarit vid mötet på UD i december, eftersom han inte var med. Däremot anser han att sådana här ärenden bör skötas av justitiedepartementet och inte av UD.
Säpo fattade misstankar mot de båda asylsökande egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery i maj 2001. Säpo ansåg att de haft operativa eller ledande roller i en känd terroristorganisation med koppling till al-Qaida.
I september samma år störtar planen in i World Trade Center i New York och det internationella politiska landskapet förändras i grunden.
Säpo och regeringen bestämmer sig då för att de två bör förpassas ut ur Sverige.
Eftersom de kommer från Egypten, där de riskerar tortyr och dödsstraff, förhandlar regeringen fram en garanti från den egyptiska regeringen. Männen ska inte torteras, inte dömas till döden, och få en rättvis rättegång.
Regeringen och Säpo vill att transporten till Egypten sker samma dag som beslutet om avvisning. Svenska transporter finns inte tillgängliga men ett erbjudande från USA antas.
På Bromma flygplats den 18 december tar maskerade amerikanska agenter kontrollen över Säpos personal och den svenska avvisningen.
Agiza döms 2004 i en militärdomstol till 25 års fängelse. Straffet sänks till 15 år. Alzery släpps i oktober 2003 utan att ha åtalats, men hålls i en form av husarrest. Båda hävdar att de torterats.
Hård kritik har riktas mot regeringen på i stort sett samtliga ovan nämnda punkter från justitieombudsmannen, politiker, människorättskämpar och jurister.
I fredags konstaterade FN:s tortyrkommitté att Sverige har brutit mot tortyrkonventionen.
Den garanti som Sverige fick för att männen inte skulle torteras när de avvisades var inte tillräcklig mot bakgrund av de omständigheter som råder i Egypten, enligt tortyrkommittén. (TT)
Men utrikesminister Laila Freivalds riktar ingen kritik mot Carin Jämtin för hennes uttalanden.
 Hon uttryckte i sak den kritik hela det internationella samfundet har mot barriären. Den får inte byggas på ockuperad mark. Jag har ingen anledning att kritisera hennes uttalande i sak, för det är Sveriges och det internationella samfundets kritik, sade Freivalds på tisdagen.
På måndagen kritiserade Israel Carin Jämtin.
 Om hon uttalade sig i egenskap av minister antar jag att det också ges ut som ett pressmeddelande från ministeriet. Ännu har vi inte sett det och jag antar därför att det inte är ett uttryck för den svenska politiken, sade ambassadrådet Ran Yaakoby till SVT:s Rapport.
Jämtin, som var i Israel, sade i söndags till TT, att "muren är helt obegriplig" och att det inte går "att uttrycka med ord hur vansinnigt sjuk den är".
Israeliska ambassaden ville på tisdagen inte kommentera Jämtins eller Freivalds uttalanden för TT utan hänvisade till att frågan ska tas upp på onsdagen i ett sedan tidigare avtalat möte mellan utrikesdepartementen.
Jämtin sade till TT på tisdagen att hon skulle uttrycka sig med samma kraftord en gång till och att hon inte tar tillbaka något av det hon sagt.
Folkpartiets riksdagsledamot Cecilia Wikström kallade i ett pressmeddelande Jämtins uttalanden naiva.
"Hon må kritisera barriären men hon bör samtidigt uppmärksamma att den har räddat livet på många oskyldiga människor", skrev Wikström.

Mer läsning

Annons