Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola för omvårdnadsprogrammet i Ånge

Intresset för omvårdnadsprogrammet vid Bobergsgymnasiet i Ånge minskar.
Skolans rektor, Stig Martinsson har därför börjat diskussionen om att starta en friskola med utbildningsföretaget Doctus.

Annons
Stig Martinsson har fått i uppdrag att utreda möjligheten att Bobergsgymnasiet skulle kunna stå som huvudman för friskolans Doctus gymnasieutbildning.
Samtal har första med Doctus ägare, Curt Malmsten, som också kommit med förslaget om att Ånge kommun skulle kunna gå in som huvudman, eller alternativt inleda ett samarbete med friskolan.
Tanken med samarbetet är att kommunen tar över huvudmannaskapet för utbildningen och förlägger den till Ånge kommun i stället för Stockholm där den finns för närvarande.
Från Ånge kommun menar man att man skulle kunna erbjuda en bra miljö till de elever som kommer och samtidigt kan man då utveckla sitt eget omvårdnadsprogram.
För närvarande är det 75 sökande till friskolan.
Och från Ånge tror man att borde kunna locka 30-talet elever till sig. Mycket värdefullt för kommunen då det innebär kommunala ersättningar från andra kommuner.
Ett alternativ finns om man inte går in som huvudman det är att fortsätta med omvårdnadsprogrammet som det ser ut i dag.
Men där är farhågorna mycket stora för att hela programmet kommer att försvinna efter gymnasiereformen år 2007. Då kan gymnasieeleverna söka sig vart de vill i landet. Antalet sökande till programmet i Ånge har också varit mycket lågt de senaste åren.
Framtidsplanerna har förts fram till kommunens politiker via humanistiska nämndens arbetsutskott. Och där har man också i dagarna gett klartecken för en fortsatt utredning för ett samarbete.
Kostnaderna för utbildningen kommer att vara något som man från Ånge kommun kommer att titta extra noga på och även möjligheten till boende för elever som kommer utifrån.
Bobergsgymnasiet har redan profilerat sig ute i landet för sin AWPE.-utbildning som bedrivs i Torpshammar och den internationella inriktning som skolan haft under många år.

Mer läsning

Annons