Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på brandövningen i Fillan

/

Sundsvalls ungdomsbrandkår hade fullt upp under övningarna vid anläggning i Fillan. De fick träna på att dra slang, släcka bränder och på andra sätt rädda liv i olika träningsmoment.

Annons
Det bästa med att vara medlem i ungdomsbrandkåren är att man får lära sig många nya saker. Det tyckte de tre tjejerna Lotta Karlsson, Elin Söderberg och Linda Tysk-Möller, alla 12 år. De har varit med i kåren i snart ett år och det var i skolan intresset började.
De kom och berättade i klassen, säger Lotta Karlsson.
Jens Strandell är ungdomsledare i kåren och han berättar att de brukar ta in cirka femton killar och tjejer varje år. Men det är inte alltid det går att ta med så många ungdomar.
Det är lite beroende på hur många ledare vi har, säger han.
Innan övningarna drar igång den här gången så ställer eleverna upp sig på led för att få information om vad som ska ske under lektionen. Det första som de yngre medlemmarna får göra är att släcka en brinnande docka med en filt. Något som inte är helt enkelt, speciellt som filten är full med brännhål. Anledningen till att man lägger den ner är att lågorna går uppåt och då alltså mot ansiktet. Men det är flera saker att tänka på.
Det gäller att dra filten så nära kroppen som möjligt, säger Peter Nilsson, som också är ungdomsledare.
Men det gick bra och nästa övning blir att dra slang. Två längder på 38 meter åt varje håll från kyrkan, som de säger, det är själva centralhuset dit den grova huvudslangen går. Sedan drar man mindre slangar ut från den. Innan man startar står gruppen och pratar ihop sig i en halv minut för att var och en ska veta vad man ska göra. Sedan kör det igång och det fungerar bra det också även om det kan vara lite krångligt att hålla reda på alla slangar och munstycken. Efter utfört uppdrag får de äldre eleverna rulla ihop slangarna och då går det på tid.
När utomhusövningarna är klara får eleverna gå in och öva på Hjärt- lungräddning. Det är Maria Ålund som är instruktör och hon är utbildad brandman. För första gången får tolvårige Rahel Jonsson från Skönsmon testa och det inte helt lätt. Men kamraterna verkar tycka att det går alldeles utmärkt.
Den där dockan kommer att bli levande, är det en som skriker.

Mer läsning

Annons