Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktige i Ånge krymper

/
  • Antalet ledamöter i kommunfullmäktige kommer att bli färre efter nästa val menar kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Antalet ledamöter i kommunfullmäktige ska bli färre.
– Någonstans mellan 31-41 ledamöter kommer det troligen att bli, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Annons
Det var inför det förra valet som Lage Nyhlén, då kommunfullmäktiges ordförande, slogs för att antalet ledamöter i fullmäktige skulle öka från 31 till 41.
En viktig fråga för demokratin och för att det politiska samtalet i kommunfullmäktige skulle bli intensivare.
Men antalet ledamöter som har gått upp i talarstolen har inte blivit fler. Och vid vissa av kommunfullmäktigemötena har inte alla platser varit besatta.
Det har fattats både ordinarie och suppleanter.
Nu finns tankar på att det ska bli färre ledamöter igen.
Vi kommer att träffas alla politiska partier och diskutera hur vi ska göra. Men det känns som att antalet ledamöter kommer att bli färre. Någonstans mellan 31 och 41 kommer det troligen att bli. Antalet kommer att styras så att alla politiska partier garanteras att finnas med i fullmäktige, säger Sten-Ove Danielsson.
En del skattepengar kommer att sparas om antalet ledamöter blir färre.
Omkring 200 000-300 000 kronor tror jag att vi kommer att spara. Inte så mycket pengar. Men det är också viktigt att visa för kommuninvånarna att vi försöker att spara pengar bland de förtroendevalda, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Efter valet kommer bygg- och plannämnden att slås ihop med miljönämnden.
Nämnden kommer att bestå av nio ledamöter och sju suppleanter. Den här sammanslagningen tror jag blir bra eftersom det här är två myndighetsnämnder. De ska följa lagboken och därför är det inte många politiska frågor som tas upp, säger Sten-Ove Danielsson.
I fler och fler kommuner tar man bort nämnder och lägger arbetsutskott under kommunstyrelsen.
Det är inte aktuellt hos oss i Ånge. Här fungerar nämnderna. Men jag kan förstå att man gör det i kommuner där det är svårt att få människor att engagera sig politiskt. Här i Ånge kommun är det omkring 100 personer som har politiska uppdrag. Det tycker jag är bra eftersom kommunen inte är större, slutar Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons