Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrade Kerstin sover bland ohyra

/
  • Kerstin Thid vill inte sova i lägenheten medan vägglössen är kvar. Hon vill också att hela den gamla sängen slängs bort.
  • Under pågående sanering får Kerstin sova i den här soffan. Där har man också upptäckt vägglöss.
  • Här i sovrummet ses döda vägglöss på golvet. Hemtjänsten har dammsugit men får inte torka golvet.
  • Kerstin Thid till höger vill ha ett annat boende medan vägglössen saneras bort. Till vänster ses systern Ann-Kristin.

För snart tre månader sedan upptäckte Kerstin Thid i Stöde att hon fått vägglöss i sin lägenhet.
I väntan på att det påbörjade saneringsarbetet slutförs tvingas Kerstin som är funktionshindrad att sova i en soffa där det finns vägglöss.

Annons

66-åriga Kerstin Thid bor på Fanbyvägen i Stöde. Hon är funktionshindrad och får hjälp av hemtjänsten med mat och städning. Det var grannen Janne Pihlström som för snart tre månader sedan upptäckte att Kerstin fått ohyra i lägenheten.

Det var i samband med en el-installation och montering av en ny tv-antenn som upptäckten gjordes.

– Jag såg att det kröp fram vägglöss ur väggen där eluttaget satt och då anmälde vi det till hyresvärden, säger Janne Pihlström.

Det har tidigare funnits vägglöss i två av grannhusen, bland annat i Janne Pihlströms lägenhet. Där har ett saneringsföretag fått bort ohyran.

Fastighetsägaren JPL Förvaltning ombesörjde att en första sanering gjordes av Kerstin Thids lägenhet. Det visade sig att skadedjuren även spridit sig till Kerstins säng. Man sprutade ett bekämpningsmedel i det aktuella sovrummet och madrass och sängkläder kastades bort. Golvlister och andra detaljer bars ner i källaren.

Sedan dess har ytterligare två saneringar gjorts. Under tiden får Kerstin sova i en låg soffa i vardagsrummet. Hemtjänsten har dammsugit men man får enligt saneringsfirman inte torka golvet för att bekämpningen ska fungera.

Enligt saneringsfirman räcker det att vara borta från lägenheten i fyra timmar efter bekämpning. Bekämpningsmedlet är inte skadligt för människor.

Härom veckan var en nära släkting på besök hos Kerstin. Han sov över på en gästmadrass. På morgonen upptäcktes att han blivit kraftigt biten av vägglöss.

– Han var biten på armar, axlar och rygg, det såg hemskt ut, konstaterar grannen Janne Pihlström.

Janne passade på att undersöka soffan som Kerstin sover i. Han kunde konstatera att det fanns löss även i soffan. Kerstin har dock klarat sig från att bli biten men hon tycker att det är obehagligt.

Kerstins syster Ann-Kristin från Sundsvall har reagerat och vill att det vidtas fler åtgärder för att hjälpa Kerstin.

– Vi vill ha en bättre lösning så att Kerstin får ett annat boende medan sanering och städning pågår. Det går inte att ha det så här längre, säger Ann-Kristin.

Kerstins förvaltare/gode man säger att man jobbar på en bättre lösning. Enligt mannen som vill vara anonym så kommer Kerstin att få en ny säng. I övrigt vill han inte kommentera ärendet.

Mer läsning