Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GA-församlingen attackerar stiftet

Sundsvalls GA-församling vill göra stiftsgården i Edsåsen till en valfråga i det kommande kyrkovalet. — Vi tycker det är ett dåligt beslut stiftet tagit att sälja gården, säger kyrkoherde Stefan Nilsson.

Annons
Församlingen har skickat brev till konfirmandföräldrarna där de uppmanas att kontakta stiftet och protestera mot försäljningen av gården och som väljare agera i det kommande kyrkovalet.
Beslut om försäljningen togs av stiftsfullmäktige för flera år sedan att avyttra de tre stiftsgårdarna. För Edsåsens del kom dock inte det definitiva beskedet förrän i maj i år efter flera utredningar.
Felet är att det på 1980-talet satsades på allmän hotellverksamhet på stiftsgårdarna. Om kyrkan ska ha gårdar ska de ha annan inriktning. Vi har läger där och det är den viktigaste delen av konfirmationsundervisningen.
Stefan Nilsson vill att stiftet ska stötta Edsåsen. Ta upp kollekt för verksamheten, se till att den används mera och sprida information om anläggningen.
GA:s kyrkoherde kan även tänka sig att församlingar med bra ekonomi får betala mera för vistelsen för att därmed öka möjligheten för glesbygdsförsamlingar att få nyttja gården. Bara Edsåsen får vara kvar.
Det är tusentals konfirmander som varit där sedan den byggdes 1952. Det viktiga är kanske inte att få ekonomisk vinst utan att stiftsgården fyller en viktig funktion för våra ungdomar.
Stefan Nilsson menar att ekonomin inte heller är något stort bekymmer, Edsåsen går med en halv miljon kronor i förlust men stiftets budget ligger på 84 miljoner kronor och gick med rejäl vinst i år.
Och 500 000 kronor plus lite till har stiftsfullmäktige föreslagit ska delas ut i lägerpeng till församlingarna, så det är inte pengarna det hänger på.

Mer läsning

Annons