Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla lär unga att baka tunnbröd

/

I tre dagar ska det bakas tunnbröd, tryckas pannband och spelas brännboll på Alnö hembygdsgård. 40 barn är med och \"lärarna\" är alla över 70 år.

Annons
Runt Gertrud Furberg har en grupp barn samlats. De sitter på de gamla bänkarna ute på gräsmattan framför hembygdsgården och pratar. Hon är en av de pensionärer som arbetar för att ge barnen tre fina dagar.
Fick du ont i magen i går Emil? frågar hon en pojke som satt sig ned för att pusta ut en stund.
Nej, det hade inte Emil fått. Men tunnbrödet som han bakade i går blev alldeles för tjockt. Det brändes i kanterna och blev degigt inuti. Då gick det bättre med handdockorna. Inga Brattemo har hand om den aktiviteten. Hon hjälper alla barnen att fästa lerhuvudet vid den specialtillverkade klänningen.
Alla har gjort så fina ansikten! De är alla olika och barnen har själva fått välja färger och frisyrer, säger hon.
Inga Brattemo är 85 år och är den som drivit på hembygdskolan från början. Det är nu tolv år sedan de första barnen fick lära sig mer om hur det var att leva förr på Alnö. Numera pysslas det mest. Det tillverkas pannband, halsband, smörknivar och små trähus. Inga är själv gammal bildlärare och det märks att hennes intresse har inspirerat barnen.
En del dockor har gult hår, andra blått. Det finns clowner, prinsessor och utomjordingar. Klänningarna har Gertrud Furberg sytt i förväg, och alla har fått välja sin egen design. Solen skiner utanför fönstret och Linus Nilsson börjar bli lite otålig.
Jag längtar dit ut, säger han och pekar ut mot gräsmattan.
Därute spelar två andra grupper brännboll och krocket. Sammanlagt är det 40 stycken som har anmält sig till hembygdsskolan. Mellan nio och tre på dagarna kan de träffa nya kompisar, pyssla och lära sig mer om sin hembygd. En av dem som varit där flest gånger är Norea Lindqvist. Det är sjätte året hon är med. Nu har hon fyllt tolv och börjar närma sig den övre åldersgränsen.
Nästa år är jag för gammal för att vara med. Då ska jag kanske hjälpa till med aktiviteterna, säger hon.

Mer läsning

Annons