Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal malariamedicin kan bli som ny

FN hotar lämna den sudanesiska Darfur-regionen. Orsaken är kraftigt upptrappat våld mot hjälparbetare.
Säkerhetsrådet är "allvarligt oroat" av striderna och vädjade på onsdagen till alla parter att respektera vapenvilan.
Ett medel som tidigare användes mot malaria med mycket stor framgång men som sedan blev oanvändbart på grund av resistens kan gå mot en ny vår – i kombination med en annan billig malariamedicin.

Annons
FN:s katastrofhjälpsamordnare Jan Egeland uppmanar nu omvärlden att snabbt öka trycket mot de stridande.
 Våldsnivån har trappats upp mycket kraftigt igen. De senaste dagarna har vi sett kolleger trakasseras, angripas, rånas eller kidnappas varje dag. Detta kan inte fortsätta! sade Egeland till journalister i Genève.
I april 2004 ingick parterna i Darfur vapenvila. Den har i stort sett hållit, trots attacker då och då, men nu är den allvarligt urholkad enligt FN-samordnaren.
Det behövs enligt honom tre gånger så många soldater som nu för att tvinga parterna att respektera vapenvilan i området, som är lika stort som Frankrike.
Sedan rebellerna inledde sin resning i Darfur 2003 har över 180 000 civila dödats. Två miljoner har tvingats fly enligt FN:s bedömning.
Två svarta rebellrörelser slåss i Darfur mot regeringsstyrkor och arabiska janjawid, en regeringsstödd milis som anklagas för att försöka fördriva den svarta jordbrukarbefolkningen från det karga området, till förmån för nomadiserande araber.
 Här finns nu över 5 000 soldater, vilket är bättre än förra året, men fortfarande otroligt mycket mindre än vad det borde vara.
FN har bestämt att 10 000 soldater ska sändas till Darfur.
Egeland jämförde situationen med Bosnien på 1990-talet, där FN inte kunde rädda muslimerna i Srebrenica.
Förra året hotade FN:s säkerhetsråd att straffa Sudans regering om den inte avväpnade janjawid. Rådet uppmanade också rebellerna att lägga ned vapnen.
Afrikanska unionen (AU) leder fredssamtal mellan parterna, men framgångarna har varit små, delvis på grund av splittring bland rebellerna.
Konflikten i Darfur i västra Sudan utbröt 2003, när två svarta rebellrörelser, SLM och JEM, började ge sig på mål med koppling till den arabdominerade regeringen i Khartum. De anklagade regeringen för att stödja trakasserier av den svarta jordbrukande befolkningen.
SLM och JEM ligger i konflikt med den arabiska befolkningen, mestadels nomader, om mark och bete i området.
Regeringen har sänt ut sina trupper och medger att den gett stöd till självförsvarsstyrkor i Darfur men förnekar att den stöder janjawid-milisen, som anklagas för att försöka fördriva de svarta.
Omkring 180 000 människor har dödats i strider, i sjukdomar och av svält under kriget. Två miljoner har drivits på flykt enligt FN. (TT)
Vetenskapstidskriften New Scientist skriver i nästa nummer att kombinationen klorokin och primakin har gett häpnadsväckande resultat i laboratorieförsök.
Klorokin kom på 50-talet och rönte fantastiska framgångar. Men det senaste decenniet har det blivit närmast oanvändbart, eftersom malariaparasiten Plasmodium falciparum har blivit resistent.
I stället används nu ett läkemedel som utvinns ur en kinesisk ört, artemisinin. Men det är nästan 20 gånger dyrare än klorokin och därmed något som miljoner fattiga malariasjuka bara kan drömma om.
Uppemot två miljoner människor dör i malaria varje år.
Primakin används vanligen mot en mildare typ av malaria som orsakas av en annan parasit, Plasmodium vivax. Det har ensamt ingen som helst effekt mot Plasmodium falciparum. Men när primakin kombinerades med klorokin hände det saker i laboratoriet:
Om man blandar klorokin och primakin i rätt koncentrationer är det lika effektivt mot klorokinresistenta parasiter som klorokin är mot parasiter som inte är resistenta enligt forskningschefen Leann Tilley vid La Trobe University i Melbourne.
Resistenta parasiter klarar klorokinet med hjälp av en muterad "transportmolekyl" som gör att merparten av läkemedlet försvinner ut genom en porös hinna i parasitens matsmältningssystem. De australiska forskarna tror att primakin täpper till porerna.
Kombinationsbehandlingen ska snart testas i fältförsök. Fungerar den kan man få ett malariamedel som kostar bara knappt två kronor per kur.

Mer läsning

Annons