Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gängmisshandel visades på nätet

/

En efter en blev eleverna jagade, misshandlade– och filmade. Sedan lade plågoandarna ut sina övergrepp på Internet. Fyra 14-åringar på Ljustadalens skola är nu polisanmälda. – De tycker att det var en lek, men det tycker inte de som blev slagna och kränkta, säger rektorn Björn Melander.

Annons
Fyra högstadiepojkar drabbades av gängets pennalism, på skoltid 26 oktober. Filmerna som skildrar kränkningarna hann en tid ligga ute på internetsidan Youtube innan operatören plockade bort dem.
Rektor Björn Melander har säkrat kopior på de fyra filmerna och de kommer att överlämnas till polisen som bevismaterial.
Man ser hur flera elever jagar en ensam elev. När de får tag på honom börjar de slå och sparka. Det är svårt att avgöra hur allvarligt våldet är, men man ser att eleverna som drabbades ser rädda och kränkta ut, säger Björn Melander.
Samma mönster upprepas med fyra olika elever, alla i åldrarna 13-15 år. En efter en jagas, misshandlas och filmas de.
I några sekvenser ser man en stor skara elever som står och tittar på ingen ingriper för att stoppa översitteriet, enligt Melander.
Det verkar som att det har börjat som en lek. En dålig lek som sedan har blivit något annat, säger han.
En av eleverna ska dessutom ha blivit hotad med ännu mer stryk efteråt. Det var först då som lärarna fick kännedom om vad som hänt.
Då hade det gått mer än ett dygn, och kränkningarna var redan spridda på internet. Björn Melander tror att det var syftet redan från början.
Jag tror att det var en medveten handling. Det är en serie av likadana saker som har filmats, så det är knappast så att någon har råkat ha kameran framme av en händelse, säger han.
Fyra 14-åringar har identifierats som delaktiga i våldet. De har tidigare gjort sig kända för att bryta mot skolans regler. Björn Melander har talat med dem.
De är arga. Jag tror de tycker att vi inte ska lägga oss i det här. De tycker att de har lekt, säger han.
Det har några av offren också sagt.
Några har känt sig kränkta och förminskade. Men det finns också de som tyckt att det var en lek. För oss är det svårt att förstå att någon kan tycka det är en lek att bli kränkt och sedan utlagd på nätet, säger Melander.
ST har varit i kontakt med en anhörig till en av de drabbade pojkarna.
Det handlar definitivt inte om något skämt. I så fall är det ett väldigt dåligt skämt. Enligt vad jag hört så är de polisanmälda pojkarna väldigt ångerfulla, säger den anhörige.
Ytterligare en närstående till en av pojkarna säger:
De säger att det är ett skämt men jag undrar om det stämmer. De kanske är rädda eller känner sig hotade.
Enligt Björn Melander är situationen på skolan nu lugn. Skolan har hanterat det genom samtal med de inblandade och deras föräldrar. Ansvariga lärare har diskuterad händelserna med alla elever.
Jag har tänkt många tankar kring det här. Man kan fundera över om det är ett brott i sig att lägga ut de här bilderna på nätet. Personligen tycker jag inte att det är okej. Vi lever redan i en våldsam värld, vi behöver inte förstärka det. Våldet är redan så romantiserat på film, och det känns inte som att skolan ska bidra ytterligare till det, säger Björn Melander.

Vad tycker du om händelserna och situationen på Ljustadalen kommentera artikeln eller maila tips@st.nu eller sms:a på 720 60.

Mer läsning

Annons