Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generna avgör hur vi reagerar på smalare mat

Generna betyder mer än motionsvanorna för hur kroppen reagerar på en kostomläggning.
Soffpotatisen och hurtbullen får ungefär samma minskning av vikt och blodfett när fettrik kost byts mot smalmat — om de är enäggstvillingar.

Annons
Den slutsatsen drar amerikanska forskare vid Berkleys nationella laboratorium efter ett försök med 28 tvillingpar.
"Vissa människor måste vara väldigt försiktiga med vad de äter, medan andra har mycket större frihet i valet av kost", konstaterar forskningsledaren Paul Williams i ett pressmeddelande.
Tvillingar har ofta likartad livsstil, eftersom de har gemensam uppväxtmiljö. Men till undersökningen vaskades tvillingpar med vitt skilda motionsvanor fram. I samtliga 28 fall sprang den ena tvillingen regelbundet minst fyra mil mer i veckan än sin tvillingbror.
Hurtbullarna hade genomgående lägre vikt när undersökningen inleddes. De vägde i genomsnitt 73 kilo, medan deras enäggstvillingar vägde sex kilo mer. De hade också lägre halt av det hälsovådliga kolesterolet LDL i blodet än sina tvillingbröder och högre halter av det som brukar kallas det goda kolesterolet, HDL.

Fick fet mat
Under tolv veckor fick tvillingparen sina matintag strikt reglerade. Halva tiden fick de fettrik mat med tillsatser av bland annat jordnötssmör så att fetthalten gick upp till 40 procent medan kosten bara till 45 procent bestod av kolhydrater. Under resten av tiden fick de hålla till godo med en kost som till en femtedel bestod av fett och till 65 procent av kolhydrater.
Som väntat påverkades både viktkurvor och kolesterolhalter hos tvillingparen. Skillnaderna var stora mellan de olika tvillingparen. Men de som var syskon hade i stort sett likartade förändringar av vikt och kolesterolvärden, trots att de hade så olika motionsvanor.
"Om den ena tvillingen kunde äta en fettrik diet utan att det hälsovådliga kolesterolet gick upp, så kunde hans bror också det", säger Paul Williams.

Lägre sjukdomsrisk
Tvillingundersökningen presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften the American Journal of Clinical Nutrition.
 Det här betyder inte att det är meningslöst med motion, säger kolesterolforskaren Mats Eriksson vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Den springande tvillingen har betydligt lägre risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom oavsett diet, jämfört med sin soffliggande broder, understryker han, och hänvisar till löparnas betydligt sundare värden innan undersökningen inleddes.
Att undersöka genernas betydelse är en sak, men att identifiera vilka gener det handlar om är mycket mer komplicerat. En inringad gen som man vet är involverad i regleringen av blodfetter är genen för den så kallade LDL-receptorn, det protein som tar upp kolesterolet ur blodplasman.
Andra gener av betydelse är bland annat de som styr hur kolesterolet bildas i levern och skickas ut i blodet, och de gener som styr hur kolesterolet sedan tas om hand i tarmen.
 Det finns många möjliga ställen där gener kan påverka kolesterolnivån. Vi är bara i början av att förstå ett komplicerat reglersystem, säger Mats Eriksson.

Mer läsning

Annons